Iσπανία: Τι φέρνει η συμφωνία Σοσιαλιστών με Podemos για κυβέρνηση συνασπισμού

Παρά το γεγονός ότι οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ δεν κέρδισαν την πλειοψηφία, προχώρησαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τους Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας για κυβέρνηση συνεργασίας.

Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) και το κόμμα Unidas Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς κατάληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μόλις δύο ημέρες μετά τις εκλογές που ανέδειξαν ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

«Είναι μια συμφωνία για τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ασκεί χρέη πρωθυπουργού, αφού υπέγραψε τη συμφωνία δίπλα στον επικεφαλής του Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Η απροσδόκητα ταχεία επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας απαιτεί περαιτέρω βήματα, περιλαμβανομένης της συμμετοχής και μικρότερων κομμάτων, καθώς και την κατανομή των χαρτοφυλακίων στην κυβέρνηση.

Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας μετά την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία.

«Η Ισπανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, μια στέρεη κυβέρνηση», δήλωσε ο Σάντσεθ προσθέτοντας ότι η συμφωνία είναι ανοικτή και σε άλλους.

Οι 120 έδρες που διαθέτουν οι Σοσιαλιστές και οι 35 των Unidas Podemos δεν επαρκούν για την πλειοψηφία στην 350μελή βουλή.

«Καταλήξαμε σε μια προκαταρκτική συμφωνία για να δημιουργήσουμε στην Ισπανία μια προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία συνδυάζει την πείρα του PSOE με το θάρρος των Unidas Podemos», δήλωσε ο Ιγκλέσιας.

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta TV, μετέδωσαν πως ο Ιγκλέσιας θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κάτι που ο Σάντσεθ του είχε αρνηθεί κατά τις συνομιλίες που είχαν διεξαγάγει μετά τις εκλογές του Απριλίου. Ο Σάντσεθ είχε τότε αντιταχθεί στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Οι δύο ηγέτες είπαν πως λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές αργότερα και δεν έκαναν άλλα σχόλια.

Ο Σάντεθ και ο Ιγκλέσιας παρουσίασαν πάντως ένα σύντομο κείμενο προσυμφωνίας με 10 προγραμματικά σημεία:

-τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,

-την καταπολέμηση της διαφθοράς,

-την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,

-τη στήριξη τωνμικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών,

-την αναγνώριση του αξιοπρεπούς θατάτου, δηλαδή της ευθανασίας,

-την προστασία της συλλογικής ιστορικές μνήμης κατά του φασισμού,

-την υποστήριξη του πολιτισμού και του αθλητισμού,

-τη στήριξη μιας φεμινιστικής πολιτικής από τη νέα κυβέρνηση,

-την προσπάθεια να στηριχθούν δημογραφικά οι περιοχές που ερημώνουν,

-την φορολογική δικαιοσύνη και την εξισσορόπιση τηγς φορολογικής πίεσης για να να υπάρξει μια μεγαλύτερη δικαιοσύνη στην καταβολή φόρων.

Συμβίωση στην Καταλωνία

Σε ότι αφορά το καταλανικό συμφώνησαν προς το παρόν να «διασφαλίσουν τη συμβίωση στην Καταλωνία» με τη νέα κυβέρνηηση «να θέτει ως προτεραιότητα την εγγύηηση της συμβίωσης στην Καταλωνία και την ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής. Με αυτό το στόχο θα ενθαρρυνθεί ο διάλογος στην Καταλωνία αναζητώντας φόρμουλες κατανόησης και αντιμετώπισης των προβλήμάτων, πάντοτε εντός του Συντάγματος. Η κατάσταση των αυτοδιοικητικών αρχών [της τοπικής κυβέρνησης] θα ενισχυθεί για να διασφαλιστεί την κατάλληλη παροχή των δικαιωμάτων και των υπηρεσιών που ανήκουν στην αρμοδιότητά τους. Θα εγγυηθούμε την ισότητα ανάμεσα σε όλους του Ισπανούς», υπογραμμίζει η κοινή ανακοίνωση του Σάντεθ και του Ιγκλέσιας, στοχεύοντας προφανώς σε μια νέα εποχή των σχέσεων της κεντρικής κυβέρνησης με την τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας. Το κείμενο προφανώς δεν αναφέρεται στους κρατούμενους Καταλανούς εθνικιστές ηγέτες, αλλά θεωρείται μια πρώτη προσέγγιση για να διασφαλιστεί η στήριξη ή η αποχή των δύο καταλανικών εθνικιστικών κομμάτωνERC και JxCat, που έχουν θορυβηθεί από την άνοδο των φασιστών του Vox.

Στόχος του Σάντσεθ και του Ιγκλέσιας είναι να διευρυνθεί η συμφωνία ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Unidas Podemos με τη στήριξη του «Περισσότερο Χώρα» του Ερεχόν, το δεξιό κόμμα των Βάκσων εθνικιστών PNV, το μικρό κόμμα της Καντάβριας PRC και τους Πολίτες και να προχωρήσουν διαπραγματεύσεις για να διασφαλιστεί τουλάχιστον η αποχή της καταλανικής ERC. Ο Σάντσεθ κατέστησε σαφές ότι δεν έχει ως προτεραιότητα να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση στην ψήφο των καταλανικών εθνικιστικών κομμάτων, ενώ ενδέχεται να έχει τη στήρικη ή την αποχή του αριστερού κόμματος των Βάσκων EH Bildu και του αριστερού BNG της Γαλικίας.