Ισπανικές εκλογές: Ο Σάντσεθ δεν αποκλείει μετεκλογική συμμαχία με τους Ciudadanos

Ισπανικές εκλογές: Ο Σάντσεθ δεν αποκλείει μετεκλογική συμμαχία με τους Ciudadanos
epa05070508 Spanish Socialist Party general secretary and presidential candidate Pedro Sanchez during an electoral campaign event held in Badajoz, Spain on 15 December 2015. Spain will hold general elections on 20 December 2015. EPA/OTO
Τι προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις για τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής στην Ισπανία, υπό τη σκιά του αναδυόμενου ακροδεξιού «Vox».

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, φαβορί των εκλογών της Κυριακής, αρνήθηκε σήμερα να αποκλέισει το ενδεχόμενο μιας συμμαχίας με τους φιλελεύθερους Ciudadanos για να συνεχίσει να κυβερνά, παρά τη δηλωμένη άρνηση αυτών των τελευταίων.

«Η δέσμευσή μου είναι να μιλήσω με όλα τα πολιτικά κόμματα, στους κόλπους της δημοκρατίας», δήλωσε ο Σάντσεθ στη δημόσια τηλεόραση, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τους Ciudadanos. Οι φιλελεύθεροι είναι αυτοί που ύψωσαν «ένα υγειονομικό τείχος» εναντίον των σοσιαλιστών, υπογράμμισε.

Στις δημοσκοπήσεις, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ φέρεται ότι θα έρθει πρώτο, όμως δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που αναμένεται να υποχρεώσει τον Σάντσεθ να συμπήξει συμμαχίες για να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης.

Με την προϋπόθεση πως οι Ciudadanos, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το ακροδεξιό Vox δεν θα συγκεντρώσουν μαζί την πλειοψηφία των 176 εδρών, κάτι που φαίνεται να αποκλείεται από τις τελευτάιες δημοσκοπήσεις.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν αντίθετα πως υπάρχει η δυνατότητα το PSOE και οι Ciudadanos να φθάσουν μαζί τις 176 έδρες. Τα δύο αυτά κόμματα είχαν ήδη συνάψει συμφωνία το 2016 για να επιχειρήσουν να εκλέξουν στην πρωθυπουργία τον Σάντσεθ, χωρίς όμως επιτυχία.

Έκτοτε όμως το ρήγμα ανάμεσα στους δύο σχηματισμούς μεγάλωσε. Μάλιστα τον Ιανουάριο οι Ciudadanos έδιωξαν τους σοσιαλιστές από την εξουσία στο προπύργιό τους της Ανδαλουσίας συμμαχώντας με το PP και το Vox.

Ο επικεφαλής των Ciudadanos, ο Άλμπερτ Ριβέρα, επαναλαμβάνει διαρκώς ότι μετά τις εκλογές της Κυριακής επιθυμεί να κυβερνήσει με το PP και, πάνω απ’ όλα, «να διώξει τον Σάντσεθ» από την εξουσία.

Όμως πολυάριθμοι παρατηρητές υπογραμμίζουν, όπως και οι αντίπαλοί του, την «άστατη» πλευρά του χαρακτήρα του Ριβέρα, όταν πρόκειται να σφραγίσει συμμαχίες.

«Είμαι σίγουρος πως, αν ο Σάντσεθ και ο Ριβέρα έχουν συνολικά αρκετές έδρες για να σχηματίσουν πλειοψηφία, θα συμμαχήσουν και πάλι», δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα El Mundo ο Πάμπλο Κασάδο, πρόεδρος του PP.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος είναι επικεφαλής του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos και επιδιώκει από την πλευρά του να σχηματίσει μια πλειοψηφία με το PSOE, εξέφρασε από την πλευρά του τη λύπη του για το γεγονός ότι ο Σάντσεθ δεν είναι «ξεκάθαρος».

Αν είναι δυνατή μια πλειοψηφία PSOE-Ciudadanos, «θα υπάρξει τεράστια πίεση από τις οικονομικές εξουσίες και ένα μέρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος» για να συνεννοηθούν, τόνισε.