Ισπανικές εκλογές: Τι ξεχώρισε από το debate – Ο ρόλος της Ελλάδας

Ισπανικές εκλογές: Τι ξεχώρισε από το debate – Ο ρόλος της Ελλάδας
epa05362986 Party leaders and top candidates (front row L-R) Mariano Rajoy of Popular Party (PP), Pedro Sanchez of Socialist Party (PSOE), Albert Rivera of Ciudadanos, and Pablo Iglesias of Unidos Podemos pose with journalists Pedro Piqueras (2-L), Ana Blanco (4-L) and Vicente Valles (R) and Television Academy President Manuel Campo Vidal (3-R) at the debate among the four candidates held at the Congress Palace of Madrid, Spain, 13 June 2016. Spain will hold general elections on 26 June 2016, after those held in December 2015 failed to produce a government. EPA/MARISCAL

Οι νικητές και οι χαμένοι της τηλεοπτικής αναμέρτησης. Γιατί η Ελλάδα βρέθηκε στο προσκήνιο. 

Στο ένα και μοναδικό τηλεοπτικό debate των πολιτικών αρχηγών της Ισπανίας, εν όψει των εθνικών εκλογών στις 26 Ιουνίου, κυριάρχησαν οι αναμενώμενες αναμετρήσεις και οι αναμενώμενες απαντήσεις.

Η τηλεμαχία αυτή είναι η πρώτη στην πολιτική ιστορία της Ισπανίας στην οποία συμμετείχαν, όχι δυο αλλά τέσσερις εκπρόσωποι κομμάτων, σηματοδοτώντας την μετάβαση του συστήματος όπως προέκυψε, κυρίως, ως αποτέλεσμα των οικονομικών δυσχεριών.

Η συζήτηση ήταν άνευρη, χωρίς συγκεκριμένες απαντήσεις ή αποκαλύψεις. Ο Σάντσες δεν κατέστησε γνωστό το αν θα συμμαχήσει με το Λαϊκό Κόμμα ή με τους Podemos, δεδομένου ότι θα χρειαστούν κυβερνητικές συνεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η αυτοδυναμία δεν είναι πιθανό σενάριο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που θέλουν το Λαϊκό Κόμμα πρώτο με 28,9% και τους Podemos (συνασπισμένους με την Ενωμένοι Αριστερά), στη δεύτερη θέση με 25,4%.  Ωστόσο, το πολιτικό “φλέρτ” ξεκίνησε από πλευράς Ινγκλέσιας ο οποίος απευθυνόμενος στον σοσιαλιστή Σάντσες που βρίσκεται στην τρίτη θέση με  20,8% είπε “Δυο είναι οι εκδοχές: ή να κυβερνήσει η Δεξιά ή να υπάρξει μια προοδευτική κυβέρνηση”.

Οι τέσσερις αρχηγοί των κομμάτων δεσμεύθηκαν πως θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφευχθεί το αδιέξοδο των τελευταίων μηνών. Ο Ραχόι υποστήριξε “Όταν ήρθα στην εξουσία, η Ισπανία ήταν στα πρόθυρα της πτώχευσης. Τώρα δεν είναι” και συμπλήρωσε ό,τι “Οι Ισπανοί, ξέρουν πως τα πράγματα πάνε καλύτερα, δεν πάνε καλά, αλλά καλύτερα”. Η Ελλάδα αναφέρθηκε, ως παράδειγμα προς αποφυγήν περισσότερο για να συμπληρώσει φράσεις όπως “στα πρώτυπα της Ελλάδας θέλετε να μας πάτε;” “τα ίδια έλεγε και ο Τσίπρας και…”. Ακόμη, το γεγονός ότι η χώρα μας και η Βενεζουέλα ξεχώρισαν ως οι χείριστες περιπτώσεις, κάθε άλλο παρά τιμητικό είναι.

Ο Ραχόι ήταν αυτός που δέχτηκε τα πυρά των αντιπάλων του, κυρίως λόγω των σκανδάλων που έχουν διαρρεύσει ότι καταχράστηκε περί τις 300.000 ευρώ από τα αποθεματικά του κόμματός του. Ο Ραχόι, πρωτοφανώς απροετοίμαστος για μια τέτοια επίθεση (διότι, δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως δεν περίμενε να βγάλουν τον άσσο της “διαφθοράς” απ’ το μανίκι οι αντίπαλοί του), έμεινε στήλη άλατος στη ζωντανή σύνδεση, και τελικά απάντησε “Αλήθεια, δεν ξέρω τι θέλετε να πω”. Αν έπεισε έστω και τον εαυτό του είναι μάλλον απίθανο. Ωστόσο, ο Ραχόι, υποστήριξε πως το κόμμα του θα καταφέρει να αλλάξει την κατάσταση της χώρας και κυρίως να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας που ανέρχεται στο 21%.

Τέλος, κοινός στόχος για όλους είναι οι εκλογές της 26ης Ιουνίου, να φέρουν αποτέλεσμα και όχι άλλες εκλογές.