Ισραήλ: 53 δισ. δολάρια θα κοστίσει ο πόλεμος με τη Χαμάς

Ισραήλ: 53 δισ. δολάρια θα κοστίσει ο πόλεμος με τη Χαμάς
Photo: AFP
Μέχρι το τέλος του 2024, ο πόλεμος θα μειώσει το ΑΕΠ του Ισραήλ κατά 3%.

Η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ προβλέπει πως ο πόλεμος με τη Χαμάς αναμένεται να κοστίσει 53 δισ. δολάρια μέχρι το 2025, όπως μετέδωσε η Wall Stret Journal.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως πάνω από το 50% του εν λόγω ποσού θα κατευθυνθεί προς την αύξηση των αμυντικών δαπανών και οι αξιωματούχοι αναμένουν απώλεια φορολογικών εσόδων και υψηλότερες δαπάνες για τους πολίτες.

«Είναι πιθανό ότι οι κυβερνητικές δαπάνες θα αυξηθούν λόγω της μόνιμης αύξησης των δαπανών για την ασφάλεια και της αύξησης των πληρωμών τόκων λόγω της αύξησης του επιπέδου του δημόσιου χρέους και της αύξησης του κόστους του» ανέφερε ο Αμίρ Γιαρόν, διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ.

«Οι δαπάνες αυτές αναμένεται να είναι πολύ μικρότερες από τις τρέχουσες δαπάνες των μαχών. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, είναι σημαντικά, καθώς θα συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μέχρι το τέλος του 2024, ο πόλεμος θα μειώσει το ΑΕΠ του Ισραήλ κατά 3%, σύμφωνα με την άποψη της ισραηλινής κεντρικής τράπεζας.

Σέκελ, ανεργία και πληθωρισμός

Στην αγορά συναλλάγματος, το σέκελ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τον Νοέμβριο περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα στον κόσμο. Χάρη στις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας, έχει κάνει άλμα περίπου 9% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες έναντι του δολαρίου, αφού προηγουμένως είχε σε χαμηλό 11 ετών.

Ακόμα, ο κεντρικός τραπεζίτης του Ισραήλ δήλωσε ότι το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να είναι 4,5% κατά μέσο όρο το 2024, ενώ ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση θα κυμανθεί στο 2,4%, κατά μέσο όρο, το τέταρτο τρίμηνο του 2024.

«Καθώς η ισραηλινή οικονομία έχει μάθει πώς να ανακάμπτει από δύσκολες περιόδους στο παρελθόν και να επιστρέφει γρήγορα στην ευημερία, είμαι σίγουρος και βέβαιος ότι η οικονομία του Ισραήλ έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να επιστρέψει στην τεράστια δυνητική της ανάπτυξη» είπε ο Γιαρόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: businessinsider.com