Ισραήλ και Τουρκία θα πραγματοποιήσουν κοινές γεωτρήσεις, προανήγγειλε ο Ερντογάν

Ισραήλ και Τουρκία θα πραγματοποιήσουν κοινές γεωτρήσεις, προανήγγειλε ο Ερντογάν
epa10670573 Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks during his swearing-in ceremony after being re-elected as the Turkish President, at the Turkish Grand National Assembly (TBMM) in Ankara, Turkey, 03 June 2023. Erdogan won Turkey's presidential run-off on 28 May and was re-elected president, according to Turkey's Supreme Election Council. EPA/NECATI SAVAS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η σχέση μεταξύ των πρώην συμμάχων διαλύθηκε όταν οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 10 Τούρκους σε επιδρομή το 2010.

Η Τουρκία και το Ισραήλ θα αρχίσουν σύντομα να κάνουν κοινά βήματα στον χώρο των γεωτρύσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες θα λειτουργούν επίσης ενεργειακά δίκτυα προς την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκαν προσωπικά για πρώτη φορά την Τρίτη στα Ηνωμένα Έθνη. Ηταν ένα ορόσημο καθώς οι δύο χώρες εργάζονται για να διορθώσουν τις σχέσεις τους που ταλαιπωρούνται εδώ και καιρό από τις διαφωνίες σχετικά με τις πολιτικές έναντι των Παλαιστινίων, γράφει το Reuters.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν είπε ότι αυτός και ο Νετανιάχου συμφώνησαν για αμοιβαίες επισκέψεις την επόμενη περίοδο και ότι η ενεργειακή συνεργασία θα ενισχυθεί μετά από αυτές.

“Αν θέλει ο Θεός, θα κάνουμε αυτό το βήμα χωρίς μεγάλη καθυστέρηση και θα ξεκινήσουμε επιχειρήσεις γεώτρησης με το Ισραήλ. Θα ξεκινήσουμε επίσης να λειτουργούμε δίκτυα μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας, όχι μόνο προς την Τουρκία”, φέρεται να είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Αυτή τη στιγμή, ο συνολικός όγκος εμπορίου μας είναι 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Συμφωνήσαμε να αυξήσουμε αυτόν τον όγκο εμπορίου σε ένα ελάχιστο ποσό των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην πρώτη φάση”, είπε.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι ο ίδιος και ο Νετανιάχου συζήτησαν για τη δημιουργία μηχανισμού μεταξύ των χωρών τους, ο οποίος περιλαμβάνει ορισμένα υπουργεία, για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της τεχνολογίας.

Οι δεσμοί μεταξύ των πρώην συμμάχων διαλύθηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 10 Τούρκους σε επιδρομή το 2010 σε πλοίο φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών που προσπάθησε να παραβιάσει τον αποκλεισμό του στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Άγκυρα απέλασε τον πρεσβευτή του Ισραήλ, μια κίνηση που αντιστράφηκε το 2016, αλλά επαναλήφθηκε δύο χρόνια αργότερα για τη δολοφονία δεκάδων Παλαιστινίων που συμμετείχαν σε βίαιες διαδηλώσεις στα σύνορα της Γάζας. Το Ισραήλ, το οποίο είχε διαμαρτυρηθεί για την υποδοχή των ηγετών της Χαμάς στην Άγκυρα, απέλασε τον απεσταλμένο της Τουρκίας το 2018.

Μια επίσκεψη στην Τουρκία του ισραηλινού προέδρου Isaac Herzog τον Μάρτιο του 2022, ακολουθούμενη από επισκέψεις και των δύο υπουργών Εξωτερικών, βοήθησε στην «απόψυξη», αλλά μια προγραμματισμένη επίσκεψη του Νετανιάχου τον Ιούλιο αναβλήθηκε λόγω προβλημάτων υγείας του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Το 2020, η Τουρκία ξεκίνησε μια επίθεση γοητείας για να βελτιώσει τους δεσμούς της με σειρά κρατών με τις οποίες έχει διαφορές μεταξύ αυτών η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία καθώς και το Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: