Τα νέα υπερσύγχρονα όπλα της Κίνας που αναβαθμίζουν τη στρατιωτική της ισχύ

Τα νέα υπερσύγχρονα όπλα της Κίνας που αναβαθμίζουν τη στρατιωτική της ισχύ
Το Πεκίνο έχει βάλει στόχο να φτάσει ή και να ξεπεράσει τη Δύση στην κούρσα των εξοπλισμών.

Οι μακροχρόνιες προσπάθειες εκσυγχρονισμού του στρατού της Κίνας αποδίδουν αποτελέσματα, με μια σειρά αναβαθμίσεων για τα πολεμικά πλοία και τα πολεμικά αεροσκάφη της χώρας να βρίσκεται σε εξέλιξη εν μέσω των εντεινόμενων εντάσεων στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, κυρίως στα Στενά της Ταϊβάν.

Η Κίνα διεκδικεί το νησί ως δικό της, με την Ταϊβάν να απορρίπτει αυτή την αξίωση.

Το Reuters προχώρησε σε μια καταγραφή των εν λόγω αναβαθμίσεων.

Νέος κινητήρας ελικοπτέρου

Η Κίνα παρουσίασε έναν κινητήρα ελικοπτέρου με στροβιλοφόρο άξονα ισχύος 1.100 κιλοβάτ σε μια έκθεση ελικοπτέρων στην Τιαντζίν την περασμένη εβδομάδα. Κινέζος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας δήλωσε πως ο κινητήρας υψηλής ισχύος, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, αποτελεί κλειδί για την ανάπτυξη ελικοπτέρων μεσαίου και βαρέως βάρους από τη χώρα.

Η Κίνα εξακολουθεί να υστερεί στην ανάπτυξη μεγάλων ελικοπτέρων, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν περισσότερα όπλα και φορτία. Θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη μεταφορά προσωπικού και εξοπλισμού σε σενάρια συγκρούσεων.

Μεγαλύτερες και περισσότερο προηγμένες φρεγάτες

H Κίνα καθέλκυσε μια μεγαλύτερη και πιο προηγμένη έκδοση της μεγαλύτερης φρεγάτας της στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσιεύματα των κρατικών μέσων ενημέρωσης τα οποία επικαλούνται ειδικούς λέγοντας ότι η νέα φρεγάτα, τύπου 054B, θα μπορούσε να είναι εξοπλισμένη με ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης (IEP), ένα πιο προηγμένο ραντάρ με καλύτερη ικανότητα εντοπισμού και ένα συνδυασμένο σύστημα τροφοδοσίας με ντίζελ και φυσικό αέριο που καθιστά δυσκολότερο τον εντοπισμό της.

Η νέα φρεγάτα εκτοπίζει περίπου 6.000 μετρικούς τόνους, 2.000 τόνους βαρύτερους από την τρέχουσα 054A. Είναι επίσης εξοπλισμένη με ένα κύριο πυροβόλο των 100 χιλιοστών, το οποίο αντικαθιστά το κύριο πυροβόλο των 76 χιλιοστών της 054A, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Το νέο πλοίο έχει μήκος περίπου 147 μέτρα και πλάτος 18 μέτρα, ενώ το 054Α έχει μήκος 134,1 μέτρα και πλάτος 15,2 μέτρα.

Η 054B θα ταξιδεύει ταχύτερα, θα πηγαίνει μακρύτερα και θα είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί, καθιστώντας το καλύτερο στα ανθυποβρυχιακά καθήκοντα. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως συνοδεία αεροπλανοφόρου

Αναλυτές από χώρες της Δύσης έχουν σημειώσει ότι η Κίνα έχει μείνει πίσω στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των επιχειρήσεων αεροπλανοφόρων μεγάλου βεληνεκούς.

Δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης επικαλέστηκε έναν Κινέζο στρατιωτικό εμπειρογνώμονα που δήλωσε ότι η νέα φρεγάτα μπορεί να χρησιμεύσει ως «μίνι αντιτορπιλικό».

Ισχυρότερος κινητήρας σε μαχητικό stealth

Η Κίνα διεξάγει πτητικές δοκιμές μικρής κλίμακας για το μαχητικό stealth J-20 που είναι εξοπλισμένο με νέους κινητήρες WS-15. Τον Ιούλιο, το αεροσκάφος πέταξε με δύο από τους εγχώριας κατασκευής WS-15, όπως ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.

Ο νέος κινητήρας, ο οποίος αντικαθιστά τον παλαιότερο WS-10C, προορίζεται να δώσει στο J-20 μεγαλύτερη ώθηση, υψηλότερη ταχύτητα, τη δυνατότητα να πετάξει υπερηχητικά χωρίς να χρησιμοποιεί μετακαυστήρες (που «τρώνε» τεράστιες ποσότητες καυσίμων) και μεγαλύτερη εμβέλεια.

Αυτό θα μπορούσε να θέσει τις αμερικανικές βάσεις στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και το Γκουάμ εντός εμβέλειας του J-20, ανέφερε άλλο δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης.

Αναμένεται να ακολουθήσουν δοκιμές μεγαλύτερης κλίμακας.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν έναν εμπειρογνώμονα που δήλωσε ότι είναι επίσης πιθανό να αναπτύσσονται ισχυρότεροι κινητήρες.

Το πρώτο αεροπλανοφόρο που κατασκευάζεται στην Κίνα

Η Κίνα βρίσκεται στα τελευταία στάδια της προετοιμασίας του πρώτου εγχώριας σχεδίασης και κατασκευής αεροπλανοφόρου της -με την ονομασία Φουτζιάν – για θαλάσσιες δοκιμές, ένα βασικό βήμα πριν το πολεμικό πλοίο τεθεί σε επιχειρησιακή υπηρεσία.

Οι διαδικτυακές εικόνες του υπό κατασκευή σκάφους, ενώ είναι ελλιμενισμένο σε ναυπηγείο στη Σαγκάη, δείχνουν ότι πρόσφατα αφαιρέθηκαν τα υπόστεγα κατασκευής πάνω από τρεις τροχιές του συστήματος εκτόξευσης αεροσκαφών με ηλεκτρομαγνητικό καταπέλτη, το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό του αεροπλανοφόρου. Αυτό υποδηλώνει ότι το αεροπλανοφόρο πιθανότατα θα ενταχθεί στο Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN) εντός δύο ετών, όπως έχει προγραμματιστεί, ανέφερε δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης αυτό το μήνα.

Οι επιχειρήσεις των κινεζικών αεροπλανοφόρων παρακολουθούνται στενά από τους περιφερειακούς στρατούς, με ορισμένους στρατιωτικούς ακόλουθους και αναλυτές να σημειώνουν ότι το PLAN έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει για να κατακτήσει τις πολύπλοκες επιχειρήσεις που απαιτούνται για την προστασία των πλοίων μακριά από την ακτή.

Το αμφίβιο πλοίο εφόδου

Εικόνες στο διαδίκτυο και αναφορές στα μέσα ενημέρωσης έχουν παρατηρήσει αλλαγές στη διαδικασία κατασκευής του κινεζικού πλοίου αμφίβιας επίθεσης, τύπου 075.

Η Κίνα διαθέτει τρία τέτοια πλοία, τα οποία θεωρούνται κρίσιμα για μια πιθανή επίθεση στα νησιά της Ταϊβάν.

Η νέα διαδικασία υποδηλώνει ότι το πολεμικό πλοίο μπορεί να αναβαθμιστεί με ενσωματωμένη ηλεκτρική πρόωση, την ίδια με αυτή του Φουτζιάν, όπως αναφέρει δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης που επικαλείται έναν εμπειρογνώμονα, ενισχύοντας τις ικανότητές του για αεροπορικές επιδρομές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com