Ύστατη προσπάθεια Ρέντσι για τις ιταλικές τράπεζες με αιχμές για τη Γερμανία

Ύστατη προσπάθεια Ρέντσι για τις ιταλικές τράπεζες με αιχμές για τη Γερμανία
epa05411106 Italy's Prime Minister Matteo Renzi (R) and his Sweden's counterpart Stefan Lofven (L) hld a joint press conference after their talks at Villa Doria Pamphilj in Rome, Italy, 06 July 2016. EPA/GIUSEPPE LAMI

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα «άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών» φωτογραφίζοντας την Deutsche Bank.

Με σαφείς αναφορές στη Deutsche Bank, ο Ιταλός πρωθυπουργός επιχείρησε να αντιστρέψει το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα του τραπεζικού συστήματος της χώρα του.

Μιλώντας για το τεράστιο μέγεθος των κόκκινων δανείων των ιταλικών τραπεζών, ο Ματέο Ρέντσι σημείωσε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές τράπεζες με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν είναι μεγάλες σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες με τα παράγωγα.

«Αν αυτό το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σημαντικό, τότε το ερώτημα για τα παράγωγα σε άλλες τράπεζες, μεγάλες τράπεζες, είναι εκατό φορές πιο σημαντικό» σημείωσε σε συνέντευξη τύπου με τον Σουηδό πρωθυπουργό, Στέφαν Λόφβεν.

H δήλωση του κ. Ρέντσι είναι μια ευθεία αναφορά στην Deutsche Bank, η οποία υπολογίζεται πως έχει έκθεση πολλών τρισεκατομμυρίων στην αγορά παραγώγων.

Ο ιταλικός τραπεζικός τομέας θεωρείται ο αδύναμος κρίκος στην ευρωζώνη, με 360 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μακράν το μεγαλύτερο νούμερο στην Ε.Ε.

Οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές έχουν κατρακυλήσει σε ιστορικά χαμηλά, διευρύνωντας τις απώλειες μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ιταλική κυβέρνηση είχε επεξεργαστεί σχέδιο για την άμεση ενίσχυση των ιταλικών τραπεζών με κρατικά κεφάλαια ως και 40 δισ. ευρώ, αλλά η Γερμανία έβαλε βέτο ζητώντας την εφαρμογή των κανονισμών για το  «bail in» και την επιβολή «κουρέματος» και στους ομολογιούχους των τραπεζών.

Διαβάστε ακόμη: Συναγερμός για τις ιταλικές Τράπεζες