Είστε έτοιμοι για το IQbility;

Είστε έτοιμοι για το IQbility;

Το «εκκολαπτήριο επιχειρήσεων» του Ομίλου Quest δέχεται προτάσεις έως τις 4 Μαΐου. Δείτε πώς μπορεί να βοηθήσει τη δική σας startup.

Έχοντας πλέον ολοκληρώσει με επιτυχία δύο γύρους ενεργού συμμετοχής, υποστήριξης και επένδυσης στο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων πληροφορικής, το IQbility του Ομίλου Quest ανακοινώνει την έναρξη νέου κύκλου υποβολής προτάσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Η πρωτοτυπία του IQbility σε σχέση με παρόμοια σχήματα θερμοκοιτίδας είναι πως  παρέχει χρηματοδότηση επιπέδου preseed στις ομάδες υπό τη μορφή επένδυσης έναντι μετοχικής συμμετοχής στις νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από τρεις πηγές: α) Ίδια κεφάλαια του ομίλου Quest που διατίθενται για angel investments, β) κεφάλαια του PJ Tech Catalyst Fund του ομίλου Πειραιώς στα πλαίσια στρατηγικής συνεργασίας, και γ) από τη δυνατότητα συνεπένδυσης με άλλους ενδιαφερόμενους ιδιώτες επενδυτές (angels, seed funds κ.λπ.), σε περίπτωση που το επιθυμούν και το προτείνουν οι επιλεγμένες ομάδες.

Το FortuneGreece μίλησε με τον κ. Αλέξανδρο Ρούστα, γενικό διευθυντή του IQbility ο οποίος αρχικά οριοθέτησε τις βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να συμμετάσχει ένα σχήμα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

«Θα πρέπει: 1. Το προϊόν ή η υπηρεσία που αναπτύσσει να απευθύνεται σε μεγάλες και διεθνείς αγορές. 2. Η πρόταση να διαθέτει καινoτόμα στοιχεία που τη διαφοροποιούν από τον ανταγωνισμό. 3. Να έχει ήδη αναπτυχθεί ένα πρωτότυπο από το οποίο αφενός παίρνουμε μια καλύτερη αίσθηση για το προϊόν και αφετέρου διαπιστώνουμε το ότι η ιδρυτική ομάδα έχει επενδύσει χρόνο και αρκετή προσπάθεια πριν απευθυνθεί σε εμάς».

o Αλέξανδρος Ρούστας, γενικός διευθυντής του IQbility.
o Αλέξανδρος Ρούστας, γενικός διευθυντής του IQbility.
o Αλέξανδρος Ρούστας, γενικός διευθυντής του IQbility.

Ο Αλέξανδρος Ρούστας ξεχωρίζει ως σημαντικότερη προϋπόθεση τις ικανότητες και τη συνοχή της ιδρυτικής ομάδας. «Επειδή γνωρίζουμε εξαρχής ότι πολλά από τα στοιχεία του business plan, ακόμα και το ίδιο το προϊόν, θα διαφοροποιηθούν στην πορεία, η ύπαρξη μιας δυνατής και αφοσιωμένης ομάδας είναι ίσως η μόνη αξιόπιστη ένδειξη ότι θα μπορέσει να προσαρμοστεί στις μελλοντικές απαιτήσεις».

Ο γενικός διευθυντής του IQbility δεν συμμερίζεται την άποψη πως τα αποτελέσματά των startups και του οικοσυστήματός τους στην Ελλάδα είναι πενιχρά. Αν και τονίζει ότι η δημιουργία εξωστρεφούς παραγωγικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος σχεδόν από το μηδέν είναι μια υπόθεση που απαιτεί δεκαετίες και επομένως οι προσδοκίες μας πρέπει να είναι ανάλογες, σημειώνει την εκρηκτική ανάπτυξή του που ήδη λαμβάνει χώρα.

«Αν συγκρίνουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμασταν 4-5 χρόνια πριν με τη σημερινή θα δούμε ότι η πρόοδος είναι εκθετική. Σύμφωνα με μελέτη της Endeavor Greece, οι επενδύσεις σε ελληνικά startups από ελληνικά και ξένα κεφάλαια το 2010 ήταν της τάξεως των 500.000 ευρώ, ενώ το 2013 ξεπερνούσαν τα 40 εκατομμύρια ευρώ, τάση η οποία συνεχίζεται επιταχυνόμενη».

Στο παιχνίδι, όπως αναφέρει, μπαίνουν συνέχεια νέοι παίκτες όπως επενδυτές, θερμοκοιτίδες, στελέχη της αγοράς που παρέχουν την εμπειρία τους αφιλοκερδώς, αλλά κυρίως περισσότερα και ποιοτικότερα startups.

«Οι μικρές αυτές εταιρείες δημιουργούν πλέον κάθε χρόνο εκατοντάδες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας, στο βαθμό που πλέον εμφανίζονται φαινόμενα έλλειψης έμπειρων ανθρώπων για να τις στελεχώσουν. Τέλος εμφανίζονται σιγά σιγά τα πρώτα “exits” δηλαδή πωλήσεις εταιρειών σε μεγαλύτερους ξένους ομίλους».

Offices2

Ο κ. Ρούστας συμφωνεί στο ότι η δημοσιότητα που έχει λάβει το όλο οικοσύστημα είναι αναντίστοιχη της κλίμακας και της επίδρασης που έχει στο ελληνικό οικονομικό περιβάλλον. Όμως, επισημαίνει ότι «είναι η μόνη θετική και εποικοδομητική δημοσιογραφική αφήγηση της τελευταίας περιόδου, με την έννοια ότι συμβάλει στη δημιουργία θετικής προς την επιχειρηματικότητα κουλτούρας και αναδεικνύει την παραγωγή καινοτόμων εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών ως την ουσιαστικότερη και βιωσιμότερη λύση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και πλούτου».

Τέλος, ο κ. Ρούστας συνοψίζει τα ειδικά οφέλη που έχουν οι ομάδες που συμμετέχουν και διακρίνονται στο IQbility, οφέλη που μεγιστοποιούνται λόγω της εμπλοκής του Ομιλου Quest.

«Ο όμιλος Quest, αποτελείται κατά βάση από εταιρείες στον χώρο της πληροφορικής, αλλά όχι μόνο. Συγκεκριμένα, από την Infoquest, την iSquare, την Unisystems και την ACS που αποτελούν και τις τέσσερις μεγαλύτερες (με συνολικό τζίρο περί τα 300 εκ. ευρώ) αλλά και επενδύσεις σε μικρότερες όπως την Cardlink, την Impact, τη Nubis και άλλες. Οι εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμά μας έχουν να κερδίσουν από την εμπειρία και τη δικτύωση που μπορεί να προσφέρει ο παραπάνω οργανισμός τόσο σε επίπεδο στελεχών, όσο και σε συλλογικό και επιχειρηματικό επίπεδο».

Το IQbility έχει ήδη ξεκινήσει να δέχεται τις πρώτες αιτήσεις καινοτόμων προτάσεων έως την 4 Μαΐου, μέσω της ιστοσελίδας του, www.iqbility.com