Είστε θαρραλέοι; Επενδύστε στο… Ιράκ

Είστε θαρραλέοι; Επενδύστε στο… Ιράκ
A customer counts Iraqi dinars at a money changer in Baghdad October 1, 2012. Many Iraqis have lost faith in their dinar currency but to some foreign speculators, it promises big profits. The contrast underlines the uncertainties of investing in Iraq as the country recovers from years of war and economic sanctions. Picture taken October 1, 2012. To match IRAQ-ECONOMY/DINAR REUTERS/Saad Shalash (IRAQ - Tags: BUSINESS POLITICS) - RTR38QU1

Όποιος θέλει να έχει τεράστια απόδοση αλλά πολύ μεγάλο ρίσκο, μπορεί να κάνει αυτήν την επένδυση.

Μια από τις πιο πλούσιες χώρες σε κοιτάσματα πετρελαίου, το Ιράκ, ετοιμάζεται να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές και επενδυτές έξι δισεκατομμύρια δολάρια, με τα δύο πρώτα δισ. να βγαίνουν προς πώληση αυτήν την εβδομάδα.

Εάν τελικά οι επενδυτές πειστούν να ρίξουν τα χρήματά τους στο Ιράκ, τότε αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα χρεώνεται ξανά στις διεθνείς αγορές από το 2006.

Όμως, το ζήτημα δεν είναι πόσο καλή θα είναι η συγκεκριμένη επένδυση, αλλά εάν ποτέ να στεφθεί με επιτυχία σε μια χώρα η οποία μαστίζεται από πολέμους, πολιτική αστάθεια και απώλεια εδαφών από τον στρατό του Ισλαμικού Κράτους. Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταρρεύσει και το μεγαλύτερο έσοδο της χώρας βρίσκεται σε κάθετη πτώση από τις αρχές του έτους.

Φυσικά, με τόσο μεγάλο ρίσκο, όσοι επενδυτές αποφασίσουν να φανούν «γενναίοι» θα έχουν πολύ μεγάλα κέρδη. Σύμφωνα με στοιχεία της επενδυτικής τράπεζας Exotic Partners, το επιτόκιο ωρίμανσης των ομολόγων του Ιράκ που λήγουν το 2028 μπορεί να φτάσει ως το 12,5%.

Fitch και Standard and Poor’s κατατάσσουν την πιστοληπτική ικανότητα του Ιράκ στην κατηγορία «σκουπίδια» και όλες οι αναφορές σχετικά με τη χώρα αυτή είναι –τουλάχιστον- αρνητικές, αν όχι αποτρεπτικές για κάθε επενδυτή.

Παρόλα αυτά, με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου να έχουν πιάσει πάτο και την κρίση στην περιοχή να βρίσκεται σε σημείο καμπής, αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι εάν ρίξουν τώρα λεφτά στο Ιράκ, τότε θα επιτύχουν μια πολύ καλή μελλοντική απόδοση για τα χρήματά τους. Για αυτόν τον λόγο εκπρόσωποι του Ιράκ επισκέπτονται αυτήν την εβδομάδα Βοστόνη και Λος Άντζελες για να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες προσφορές.