«Ιστορίες για Αγρίους» στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

«Ιστορίες για Αγρίους» στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

Η ξεκαρδιστική μαύρη κωμωδία του Αργεντινού Νταμιάν Σιφρόν «ανοίγει» το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Τί θα γινόταν αν όλοι πράτταμε με βάση τις πραγματικές μας σκέψεις και ένστικτα;

Η ξεκαρδιστική μαύρη κωμωδία του Αργεντινού Νταμιάν Σιφρόν, «Ιστορίες για Αγρίους» (Relatos Selvajes) που διεκδίκησε τον φετινό Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, «ανοίγει» το επετειακό 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας.

Η ταινία είναι μία συλλογή από έξι φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες, οι οποίες, όμως, βρίσκουν κοινό παρανομαστή στο πώς η σημερινή πραγματικότητα συχνά μας καλεί να απευθυνθούμε σε άγρια ένστικτα για να τα βγάλουμε πέρα, αποκαλύπτοντας συγχρόνως μία κοινωνία σε κρίση.

Αγγίζοντας τις έννοιες της απιστίας, της αδικίας, της ανισότητας και τις ακραίες απαιτήσεις της καθημερινότητας, οι ιστορίες του «Relatos Selvajes» μιλούν για αυτούς τους ανθρώπους, που αποφασίζουν να ξεπεράσουν τα πολιτισμένα όρια συμπεριφοράς, να εκραγούν και να αφεθούν στην αδιαμφισβήτητη ευχαρίστηση της απώλειας ελέγχου.

«Κάθε ιστορία αυτής της υπέροχης ταινίας αρχίζει με την απλή, αλλά και παράδοξη, υπόθεση ότι όλα μπορούν να πάνε καλά, κι, όμως, όλα πάνε στραβά! Εγκλωβισμένοι, λοιπόν, οι ήρωες μέσα σε αυτό το στραβό περιβάλλον, που οι ίδιοι δημιούργησαν, μετατρέπονται ξαφνικά σε σουρεαλιστικά νευρόσπαστα, ντύνονται με τα κοστούμια μιας απόκοσμης φανταστικής γιορτής και επιτρέπουν στους εαυτούς τους να αλλάξουν προσωπικότητα. Αυτό, όμως, δεν κάνουμε και εμείς σε ανάλογες περιπτώσεις; Πιστεύω ότι όσο εξωφρενικές κι αν είναι οι ιστορίες αυτής της ταινίας, όλοι μας κάποια στιγμή θα αναγνωρίσουμε τους εαυτούς μας», σημειώνει για τις «Ιστορίες για Αγρίους» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Την παραγωγή σε αυτή την πρωτότυπη κοινωνική σάτιρα συνυπογράφει ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, δίνοντας το δικό του στίγμα και τοποθετώντας τη βάση για μία ταινία γεμάτη παιχνιδιάρικα και μακάβρια ξεσπάσματα.

Το καστ της ταινίας αποτελείται από σημαντικούς Αργεντίνους ηθοποιούς, ανάμεσά τους και ο Ρικάρντο Νταρίν («Εννέα Βασίλισσες» και «Το Μυστικό στα Μάτια της») και η Μαρία Ονέτο («Η Ακέφαλη Γυναίκα») τη δε μουσική υπογράφει ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ («Βαβέλ» και «Το Μυστικό του Brokeback Mountain») Γκουστάβο Σανταολάγια.

Η πρεμιέρα της ταινίας «Ιστορίες για Αγρίους» θα γίνει την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (μόνο με προσκλήσεις) ενώ θα υπάρξει επαναληπτική προβολή της, ανοιχτή για το κοινό, στο πλαίσιο του προγράμματος του φεστιβάλ. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από τις εταιρείες Seven και Spentzos Film την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου.

To 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Εταιρία Αθηνών με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες δε οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου. Η προπώληση των καρτών διαρκείας ξεκινά τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου στις 15:00 στους κινηματογράφους Οντεόν Όπερα 1 & 2, Ιντεάλ και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στις 16:00 στους κινηματογράφους Δαναός 1 & 2. Η είσοδος στις προβολές θα γίνεται αυστηρά με την επίδειξη της κάρτας και του μηδενικού εισιτηρίου (απόδειξη αγοράς).

Η προπώληση των μεμονωμένων εισιτηρίων ξεκινά την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ώρες και τα σημεία προπώλησης εισιτηρίων στο: www.aiff.gr

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας διατηρεί την τιμή του εισιτηρίου και των καρτών διαρκείας σταθερή.
Εισιτήρια:
Πρωινές προβολές: 4 ευρώ.
Απογευματινές προβολές, πριν τις 19:55: 5 ευρώ.
Βραδινές προβολές, από τις 20.00: 6 ευρώ.
Κάρτες Διαρκείας:
Κάρτα 10 προβολών: 35 ευρώ.
Κάρτα 20 προβολών: 60 ευρώ.
Κάρτα 25 προβολών: 75 ευρώ (στην τιμή περιλαμβάνονται και δύο ατομικές προσκλήσεις για την Τελετή Έναρξης και Λήξης του Φεστιβάλ).

ΑΝΕΡΓΟΙ
Για ακόμα μία χρονιά το Φεστιβάλ, επιθυμώντας να στηρίξει τους άμεσα πληγέντες από την οικονομική κρίση, θα προσφέρει συνολικά 2.000 προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ για ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης. Κάθε κάτοχος κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ θα έχει το δικαίωμα να παραλάβει μέχρι τέσσερις (4) δωρεάν προσκλήσεις για το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, με την επίδειξη ισχύουσας κάρτας.

Προσοχή: Η κάθε πρόσκληση θα αντιστοιχεί σε ένα μηδενικό εισιτήριο και η επιλογή της ταινίας θα γίνεται από τον ίδιο τον κάτοχό της και με βάση τη διαθεσιμότητα.

Η παραλαβή των προσκλήσεων θα γίνει την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου στο Aegean College Omiros Educational Group (Πανεπιστημίου 17, Αθήνα, τηλ: 2103211228), από τις 11:00 έως τις 18:00. Προσκλήσεις θα δοθούν μόνο τη συγκεκριμένη αυτή ημέρα και απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επίδειξη ισχύουσας κάρτας ανεργίας και αστυνομικής ταυτότητας.

Διαβάστε ακόμα:

Οι Νύχτες Πρεμιέρας σβήνουν τα 20α κεράκια τους!

Σινεμά προσεχώς