Ιστορικές ζημίες για τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό EDF

Ιστορικές ζημίες για τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό EDF
2021-10-04 13:51:39 Energy prices are rising, reaching new record highs time and again. Families should take into account that the final bill of the energy company could be hundreds of euros higher this year.anp/hollandse Hoogte/lex van lieshout (Photo by lex van lieshout fotografie / ANP MAG / ANP via AFP) Photo: AFP
Τη γαλλική ενεργειακή εταιρεία βύθισαν οι επισκευές που έγιναν για την παραγωγή ρεύματος στα πυρηνικα εργοστάσια

Ιστορικές ζημίες, που ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ, κατέγραψε η Électricité de France SA, λόγω της ενεργειακής κρίσης…

Τη γαλλική ενεργειακή εταιρεία βύθισαν οι επισκευές που έγιναν για την παραγωγή ρεύματος στα πυρηνικα εργοστάσια – αν και η εταιρεία κοινής ωφελείας προέβλεψε σημαντική ανάκαμψη στα κέρδη φέτος.

Η ελεγχόμενη από το κράτος εταιρεία σημείωσε ζημία, εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων στοιχείων, 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, μετά από κέρδη 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση. Το καθαρό χρηματοοικονομικό της χρέος το 2022 αυξήθηκε κατά 50%, στα 64,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα δεινά της εταιρείας επιδείνωσαν την ενεργειακή κρίση της περιοχής μετατρέποντας τη Γαλλία -παραδοσιακά παραγωγό ηλεκτρικού ρεύματος- σε καθαρό εισαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση Μακρόν, η οποία προσπαθεί να ανακτήσει την πλήρη ιδιοκτησία του πυρηνικού γίγαντα για να καθησυχάσει τους πιστωτές, ζητά από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Λ. Ρεμόντ να αποκαταστήσει την παραγωγή και να προετοιμάσει την εταιρεία να ξεκινήσει την κατασκευή νέων αντιδραστήρων στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η EDF αναγκάστηκε να αγοράσει το έλλειμμα παραγωγής της στη χονδρική αγορά πέρυσι, καθώς η ενεργειακή κρίση οδήγησε τις τιμές σε ρεκόρ. Η εταιρεία υπέφερε επίσης από το ανώτατο όριο τιμών που έθεσε η κυβέρνηση για την προστασία των καταναλωτών. Η EDF ζητά αποζημίωση ύψους 8,34 δισ. ευρώ ενώπιον του διοικητικού δικαστηρίου του Παρισιού για ζημίες που προκύπτουν από τον μηχανισμό ανώτατου ορίου τιμών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: