Ιστορική χειραψία Μπάρακ Ομπάμα – Ραούλ Κάστρο

Ιστορική χειραψία Μπάρακ Ομπάμα – Ραούλ Κάστρο

«Δεν ήταν προγραμματισμένη» δήλωσε σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου.

Ως ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί η χειραψία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Κουβανού ομολόγου του Ραούλ Κάστρο στη διάρκεια της επιμνημόσυνης τελετής για τον Νέλσον Μαντέλα στο Σοβέτο . Είναι η πρώτη που ανταλλάχθηκε δημοσίως μεταξύ προέδρων των ΗΠΑ και της Κούβας από το 1959. Οι δύο χώρες διέκοψαν τις επίσημες διπλωματικές σχέσεις τους το 1961.

«Τίποτα δεν ήταν προγραμματισμένο» εκτός από την ομιλία του αμερικανού προέδρου, δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μπεν Ρόουντς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το προεδρικό αεροσκάφος.

Διαβάστε ακόμη: Αντίο στον «γίγαντα» της ιστορίας

«Πραγματικά το μόνο που έκανε (ο Ομπάμα) ήταν να χαιρετίσει τους ηγέτες που ήταν στο δρόμο του, καθώς ανέβαινε στο βήμα για να εκφωνήσει την ομιλία του, δεν επρόκειτο για μια ουσιαστική συζήτηση», πρόσθεσε ο Ρόουντς. Ακόμη υπογράμμισε ότι αυτή η συνάντηση δεν αλλάζει την προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα της Κούβας.

Ένας επίσημος κουβανικός ιστότοπος ανέφερε σήμερα ότι η χειραψία αυτή θα μπορούσε να σημάνει «την αρχή του τέλους των επιθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Κούβας».

Εξάλλου και η συνάντηση του Ομπάμα με τον αφγανό ομόλογό του Χαμίντ Καρζάι ήταν «απλώς μια ανταλλαγή χαιρετισμών», σύμφωνα πάντα με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου, ο οποίος σημείωσε ότι η επιμνημόσυνη τελετή για τον Μαντέλα δεν ήταν το κατάλληλο μέρος για να συνομιλήσει ο αμερικανός πρόεδρος με τον Καρζάι για επίσημα θέματα.