Ιστορική εμπορική συμφωνία 12 χωρών των Ειρηνικού με ΗΠΑ

REUTERS

Το Σύμφωνο Συνεργασίας των δύο πλευρών του Ειρηνικού αλλάζει τα παγκόσμια δεδομένα στον χώρο του εμπορίου.

Οι υπουργοί Εμπορίου των χωρών του Ειρηνικού κατέληξαν την Δευτέρα σε συμφωνία για ένα σύμφωνο απελεύθερωσης του εμπορίου που θα άρει τα εμπόδια στις εμπορικές συναλλαγές και θα ορίσει κοινές προδιαγραφές για 12 χώρες, δήλωσε αξιωματούχος με γνώση των συνομιλιών στο πρακτορείο Reuters.

Η συμφωνία θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει βιομηχανικούς κλάδους και να επηρεάσει τα πάντα, από την τιμή του τυριού έως και το κόστος για τις θεραπείες κατά του καρκίνου.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας των δύο πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Parternship, TPP) θα επηρεάσει το 40% της παγκόσμιας οικονομίας θα αποτελέσει ένα επίτευγμα-κληροδότημα του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα εάν επικυρωθεί από το Κογκρέσο.

Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί και από τους νομοθέτες σε άλλες χώρες του Ειρηνικού.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαιρέτισε την επίτευξη της συμφωνίας για το εμπορικό σύμφωνο των χωρών του Ειρηνικού, λέγοντας ότι θα ωφελήσει τόσο την Ιαπωνία όσο και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

«Είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα όχι μόνο για την Ιαπωνία αλλά και για το μέλλον της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού», είπε ο Άμπε σε δημοσιογράφους στο Τόκιο λίγο μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

Την επίτευξη της συμφωνίας επιβεβαίωσε αργότερα Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το αγκάθι στον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων στην Ατλάντα, που ξεκίνησε την Τετάρτη, ήταν η περίοδος μονοπωλίου για τα βιοτεχνολογικά φάρμακα επόμενης γενιάς, ένα εμπόδιο που ήρθη με τον συμβιβασμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

Η συμφωνία TPP υπήρξε αμφιλεγόμενη εξαιτίας των μυστικών διαπραγματεύσεων που τη διαμόρφωσαν τα τελευταία πέντε χρόνια και των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει για διάφορες εμπλεκόμενες πλευρές, από τους εργάτες στην αυτοκινητοβιομηχανία στο Μεξικό έως και τους Καναδούς γαλακτοπαραγωγούς.

Τις τελευταίως ώρες των συνομιλιών αντιμετωπίστηκαν και μια σειρά θεμάτων για την προστασία των γαλακτοπαραγωγών, είπαν αξιωματούχοι. Η Νέα Ζηλανδία, στην οποία βρίσκεται η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία εξαγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, η Fonterra, ζητούσε αυξημένη πρόσβαση στις αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ιαπωνίας.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ, το Μεξικό, ο Καναδάς και η Ιαπωνία συμφώνησαν στους κανόνες που διέπουν το εμπόριο των αυτοκινήτων, οι οποίοι ορίζουν σε τι ποσοστό πρέπει να έχει κατασκευαστεί ένα αυτοκίνητο εντός της περιοχής του TPP προκειμένου να πληροί τις προϋποθέσεις για να υπαχθεί σε καθεστώς αφορολόγητου είδους.