Ιστορική υποχώρηση της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ: Παίρνει πίσω το μέτρο για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα

Ιστορική υποχώρηση της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ: Παίρνει πίσω το μέτρο για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα
epa07649463 Hong Kong Chief Executive Carrie Lam Cheng Yuet-ngor arrives for a press conference at the Central Government Headquarters in Hong Kong, China, 15 June 2019. Lam announced the administration's decision to 'suspend' a controversial amendment to the Fugitive Offenders Ordinance in the aftermath of violent clashes where riot police fired rubber bullets, tear gas and pepper spray at protesters EPA/JEROME FAVRE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μετά από πολλές μέρες κινητοποιήσεων χιλιάδων πολιτών, τελικά οι τοπικές αρχές ανέστειλαν το επίμαχο νομοσχέδιο.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ανέστειλε σήμερα επ’ αόριστον τη διαδικασία υιοθέτησης του νομοσχεδίου που έχει στόχο να επιτραπεί η έκδοση υπόπτων για να δικασθούν στην ηπειρωτική Κίνα, μετά την οργή και τις μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες τις οποίες προκάλεσε σ’ αυτόν τον ασιατικό χρηματοπιστωτικό κόμβο.

Σε μια από τις πιο σημαντικές υποχωρήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση από το 1997 που το Χονγκ Κονγκ πέρασε σε κινεζική κυριαρχία, η Λαμ δήλωσε πως το νομοθετικό σώμα της πόλης θα σταματήσει τις εργασίες για την υιοθέτηση του νομοσχεδίου. Τα επόμενα βήματα θα αποφασισθούν έπειτα από διαβουλεύσεις με διάφορα μέρη, πρόσθεσε.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έκαναν πορεία την περασμένη Κυριακή στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τους οργανωτές της πορείας. Οι διαδηλώσεις στους δρόμους, οι οποίες συνεχίσθηκαν στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, αντιμετωπίσθηκαν από την αστυνομία με δακρυγόνα και σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ, βυθίζοντας την πόλη στην αναταραχή.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο αφορά τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ καθώς και ξένους και κινέζους υπηκόους που ζουν ή ταξιδεύουν στην πόλη, έχει προκαλέσει πολλές ανησυχίες ότι μπορεί να απειλήσει το κράτος δικαίου το οποίο υποστηρίζει το διεθνές οικονομικό στάτους του Χονγκ Κονγκ.

Δεν σταματούν οι κινητοποιήσεις

Οι αυριανές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ θα πραγματοποιηθούν, όπως ήταν προγραμματισμένες, παρά την απόφαση της κυβέρνησης.

Το Μέτωπο Πολιτικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που οργάνωσε ανεπισήμως αυτές τις μαζικές κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι η αυριανή διαδήλωση θα γίνει. Στόχος αυτή τη φορά είναι να καταγγελθεί η αστυνομία για την υπερβολική χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών.

Την Τετάρτη οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και πλαστικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 81 άνθρωποι.

Το Μέτωπο ζητά από την κυβέρνηση να άρει τον χαρακτηρισμό της “στάσης” που απέδωσε στην κινητοποίηση αυτή και να αφήσει ελεύθερους, χωρίς να τους ασκηθούν διώξεις, όσους συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, την Τετάρτη συνελήφθησαν 11 άνθρωποι.

Στο μεταξύ, το προξενείο των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ, χαιρέτισε την απόφαση της επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, να αναστείλει την έγκριση του νομοσχεδίου.

Το Πεκίνο στηρίζει την απόφαση της Κάρι Λαμ

Το Πεκίνο διαμήνυσε σήμερα ότι “στηρίζει” την απόφαση των αρχών του Χονγκ Κονγκ να αναστείλουν την έγκριση του νόμου για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις της τελευταίας εβδομάδας.

“Στηρίζουμε, σεβόμαστε και κατανοούμε αυτήν την απόφαση”, της επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ο Γκενγκ Σουάνγκ.

Ταυτόχρονα ωστόσο το Πεκίνο τόνισε ότι οι υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ είναι εσωτερικό θέμα της Κίνας και καμία χώρα, οργανισμός ή πρόσωπο δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει.

Η αναστολή υιοθέτησης του νόμου έχει ως στόχο “να ακουστούν ευρύτερα” οι διαφορετικές απόψεις και “να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η ηρεμία”, πρόσθεσε ο Γκενγκ. Η αποφασιστικότητα της Κίνας να διαφυλάξει την κυριαρχία και την ασφάλεια της χώρας, καθώς και την ευημερία και τη σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ παραμένει ακλόνητη, σημείωσε εξάλλου στην ανακοίνωσή που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου, τονίζοντας ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ είναι πλήρως διασφαλισμένες.