«Ιστορικό βήμα»: Σολτς και Ζελένσκι υπέγραψαν συνεργασία ασφαλείας – Τι περιλαμβάνει

«Ιστορικό βήμα»: Σολτς και Ζελένσκι υπέγραψαν συνεργασία ασφαλείας – Τι περιλαμβάνει
16 February 2024, Berlin: Federal Chancellor Olaf Scholz (SPD) takes part in a press conference alongside Volodymyr Zelensky, President of Ukraine, after the meeting at the Federal Chancellery. The program also included the signing of a bilateral agreement on security commitments and long-term support. Photo: Michael Kappeler/dpa (Photo by MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τη Γερμανία για τη «ζωτικής σημασίας» υποστήριξή της.

Συνεργασία Γερμανίας – Ουκρανίας σε θέματα ασφάλειας υπέγραψαν την Παρασκευή ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Για «ιστορικό βήμα» μίλησε ο κ. Σολτς, ενώ ο κ. Ζελένσκι ευχαρίστησε τη Γερμανία για τη «ζωτικής σημασίας» υποστήριξή της. Η Γερμανία γίνεται η δεύτερη μετά τη Βρετανία χώρα που υπογράφει διμερή συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία, με στόχο να καλυφθεί το διάστημα έως την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αργότερα σήμερα αναμένεται η υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας με τη Γαλλία, ενώ θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ομάδας των Επτά (G7).

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η συμφωνία με τη Γερμανία προβλέπει παροχή βοήθειας ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την παράδοση 36 αντιαρματικών οβίδων και τροχοφόρων οβιδοβόλων από τα αποθέματα της αμυντικής βιομηχανίας, 120.000 φυσιγγίων πυροβολικού, δύο επιπλέον συστημάτων αεράμυνας και πυραύλων Iris-T. «Η συμφωνία δείχνει ότι η Γερμανία θα στηρίξει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί», δήλωσε ο κ. Σολτς και επανέλαβε την έκκλησή του προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ για έγκριση περαιτέρω βοήθειας προς το Κίεβο το συντομότερο δυνατόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εκτιμώ πραγματικά το γεγονός ότι στέκεστε στο πλευρό μας, όπως και ολόκληρη η Γερμανία. Το χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή. Αυτά είναι όπλα που χρειάζεται απεγνωσμένα αυτή τη στιγμή η χώρα μου», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και, αναφερόμενος στη μείωση παραδόσεων όπλων από άλλους συμμάχους, τόνισε ότι η γερμανική βοήθεια είναι «ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους μας που μάχονται στο μέτωπο» και την περιέγραψε ως «την πιο πολύτιμη και ισχυρότερη μέχρι σήμερα», ως «ένα κείμενο άνευ προηγουμένου», το οποίο «αντικατοπτρίζει όχι μόνο το επίπεδο των διμερών σχέσεων, αλλά και τον θεμελιώδη ρόλο της Γερμανίας στη διατήρηση της ομαλότητας στην Ευρώπη και στον κόσμο».

Ο κ. Ζελένσκι συναντήθηκε ακολούθως με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αύριο αναμένεται στο Μόναχο, όπου θα μιλήσει στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και θα έχει συνάντηση μεταξύ άλλων με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: