Ισχυρή πτώση 19% στα κέρδη του α’ τριμήνου για τη Saudi Aramco, στα 32 δισ. δολ.

Ισχυρή πτώση 19% στα κέρδη του α’ τριμήνου για τη Saudi Aramco, στα 32 δισ. δολ.
epa07969402 President and CEO of Saudi Aramco Amin Nasser (L) and Aramco chairman Yasir al-Rumayyan attend a press conference to announce an initial public offering of the state oil producer, in Dhahran, Saudi Arabia, 03 November 2019. According to media reports Saudi Arabia said it has approved plans for the state-owned oil producer Saudi Aramco to go public on the Saudi stock exchange Tadawul on 11 December 2019. EPA/STRINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το αποτέλεσμα αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς ο πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων πιέζουν την παγκόσμια ζήτηση

Μεγάλη πτώση 19% στα κέρδη του α’ τριμήνου ανακοίνωσε την Τρίτη 9 Μαΐου ο πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco, καταγράφοντας καθαρά κέρδη 31,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από 39,5 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος λόγω πτώσης στις τιμές του πετρελαίου.

Το αποτέλεσμα αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς ο πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων πιέζουν την παγκόσμια ζήτηση και ενισχύουν τους φόβους για ύφεση.  Ωστόσο, τα κέρδη της Aramco ξεπέρασαν τις προσδοκίες (εκτιμήσεις για κέρδη 30,5 δισ. δολ.).

Το μέρισμα πρώτου τριμήνου της Aramco, το οποίο αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο στα 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια, θα καταβληθεί το δεύτερο τρίμηνο, ανέφερε η εταιρεία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, σε επίπεδο τριμήνου, οι ταμειακές ανήλθαν σε 39,6 δισεκατομμύρια δολάρια και οι  ελεύθερες ταμειακές ροές στα 30,9 δισεκατομμύρια δολάρια – και οι δύο ελαφρώς αυξημένες  σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco, Amin Nasser, τόνισε την αξία της κατάντη στρατηγικής της, η οποία την έχει οδηγήσει σε μεγάλες επενδύσεις σε πετροχημικές και άλλες δραστηριότητες.

«Αξιοποιούμε τεχνολογίες αιχμής για να αυξήσουμε την ικανότητα μεταφοράς υγρών σε χημικά και να καλύψουμε την αναμενόμενη ζήτηση για πετροχημικά προϊόντα», είπε ο Nasser, συμπληρώνοντας ότι η εταιρεία «προχωρά» με την επέκταση της παραγωγικής της ικανότητας και ότι «οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της παραμένουν αμετάβλητες».

Υπενθυμίζεται πως η Saudi Aramco σημείωσε καθαρά κέρδη 161,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022 τον Μάρτιο, αυξημένα κατά 46,5% σε ετήσια βάση. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: