Η Γέλεν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Οι ΗΠΑ πρέπει να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή

Η Γέλεν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Οι ΗΠΑ πρέπει να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή
Photo: REUTERS
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει αδυναμία πληρωμών τον επόμενο μήνα.  

Οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους δεν πρέπει να γίνονται «με το όπλο στο κεφάλι του αμερικανικού λαού», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, όπως αναφέρει το Reuters.

Σε συνέντευξή της στο ABC News, επανέλαβε την προειδοποίησή της προς τους βουλευτές ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε πληρωμές μόνο μέχρι τις αρχές Ιουνίου χωρίς να αυξήσει το όριο, το οποίο άγγιξε τον Ιανουάριο.

«Πρέπει να ψηλώσουμε την οροφή του χρέους, για να αποφύγουμε την οικονομική καταστροφή», πρόσθεσε.

«Διαφορετικά, θα ήταν η πρώτη φορά στην Αμερική που δεν θα καταφέρουμε να καταβάλλουμε οφειλόμενες πληρωμές».

«Αν δεν αναλάβει δράση το Κογκρέσο», προειδοποίησε η υπουργός Οικονομικών, «πιθανώς θα υπάρξουν χρηματοοικονομικές συνέπειες στην αγορά και στα επιτόκια και θα προκληθεί συνταγματική κρίση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι έχει «εμπιστοσύνη στη συνολική ευρωστία του τραπεζικού συστήματος».

«Η αθέτηση πληρωμών θα ήταν καταστροφική για τις ΗΠΑ, με τρομερό αντίκτυπο στα επιτόκια», δήλωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, τον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ και τους κορυφαίους Δημοκρατικούς, ξεκινώντας εντατικές διαπραγματεύσεις λίγο πριν ξεμείνουν από χρήματα οι ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: