ΙΤΕΠ: Τα χρηματοδοτικά εργαλεία κάλυψαν μόλις το 1/3 των αναγκών των ξενοδοχείων

ΙΤΕΠ: Τα χρηματοδοτικά εργαλεία κάλυψαν μόλις το 1/3 των αναγκών των ξενοδοχείων
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έρευνα του ΙΤΕΠ αποτυπώνει τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό- Πτώση 78% στον τζίρο των ξενοδοχείων.

Στην ανάγκη αύξησης των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση της ρευστότητας προς τον κλάδο του τουρισμού εστίασε ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός κατά την παρουσίαση της Ετήσιας Έρευνας του ΙΤΕΠ για τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στα ελληνικά ξενοδοχεία.

Όπως είπε η επιστρεπτέα προκαταβολή έχει χαρακτηριστεί από τους επαγγελματίες της ξενοδοχειακής αγοράς ως το πιο άμεσο και αποτελεσματικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά απαιτούνται και άλλα.

«Μην ξεχνάτε ότι ευθύνεται για πάνω από το 50% της χρηματοδότησης στην ξενοδοχεία. Σίγουρα έγιναν λάθη από πλευράς κυβέρνησης διότι ήταν μία πρωτόγνωρη συγκυρία όμως κάτι τέτοιο ήταν απολύτως λογικό. Η στήριξη της κυβέρνησης δεν είναι στιγμιαία. Βρισκόμαστε σε συνεχείς ζητήσεις και μάλιστα μέσα στον Φεβρουάριο πρόκειται να παρουσιάσουμε τέσσερις νέες έρευνες οι οποίες θα δοθούν στην Κομισιόν και θα αφορούν την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου ανάκαμψης».

Ο κ. Βασιλικός πρόσθεσε πως όσο περισσότερο στηριχθούν τα ξενοδοχεία τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο περιορισμός των κόκκινων δανείων, ενώ υπενθύμισε πως τα ξενοδοχεία έχουν άμεσο ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας διότι είναι ο πρώτος κλάδος που θα πάρει μπροστά.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2021 δεν περιμένουμε έντονη δραστηριότητα, θα είμαστε κοντά στο σημείο μηδέν. Το ερώτημα είναι πότε θα βγούμε από αυτή την κατάσταση. Απόλυτη προτεραιότητα έχει αυτή τη στιγμή η δημόσια υγεία. Θα συνεργαστούμε με τους λοιμωξιολόγους ακολουθώντας τις δικές τους οδηγίες για το πότε πρέπει να ανοίξουμε» επεσήμανε.

Επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι η τουριστική σεζόν του 2020 θα διαρκέσει 16 με 18 μήνες, αφού δεν προβλέπεται κινητικότητα μέχρι τα μισά της τρέχουσας χρονιάς. Το 2021 θα είναι μια χρονιά, όπως είπε, που δεν θα τη χαρακτηρίζει η κανονικότητα, με το τουριστικό παιχνίδι να κρίνεται τελικά από το ρυθμό, την συχνότητα, και την επιτυχία του εμβολιασμού παγκοσμίως.

«Υπάρχουν αρκετά θετικά σημάδια που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι. Και για την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, για το πώς δηλαδή διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση και για το γεγονός ότι αποτελεί ασφαλή τουριστικό προορισμό, αλλά κι από την πλευρά των ταξιδιωτών που δηλώνουν έτοιμοι να ταξιδέψουν με την πρώτη ευκαιρία. Είναι αναγκαίο να δοθεί βαρύτητα στον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό. Μεγάλο στοίχημα θα είναι για φέτος το θέμα της ενεργειακής συμπεριφοράς. Παράλληλα, ως ξενοδοχειακό επιμελητήριο θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα διατακτικών από τις επιχειρήσεις και τα πακέτα διακοπών προς τους εργαζόμενους τους για να τονωθεί έτσι η τουριστική αγορά».

Ο κ. Βασιλικός, αναγνωρίζοντας πως η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία περνάει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της, τόνισε ότι Ευρώπη έδειξε εντυπωσιακά αντανακλαστικά σε επίπεδο διαχείρισης, όμως σε πολλές περιπτώσεις αργεί να λάβει τις αποφάσεις.

Τα ευρήματα της ετήσιας μελέτης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών & Προβλέψεων για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα οικονομικά αποτελέσματα και τον τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχείων, επιχειρούν να φωτίσουν τις προβληματικές πτυχές του κλάδου που αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Η έρευνα εκπονήθηκε με στρωματοποιημένη αναλογική δειγματοληψία στο σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας και ολοκληρώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020.

Τα βασικά στοιχεία της έρευνας:

  • Μόνο 1 από τα 5 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας κατάφεραν να μείνουν ανοιχτά φέτος σε σχέση με αυτά που λειτουργούσαν την ίδια περίοδο του 2019. Από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας της χώρας, μετά το 1ο lockdown επαναλειτούργησε το 59% αυτών (2.328 ξενοδοχεία) και από αυτά το 63% αναγκάστηκε να ξανακλείσει μέχρι το τέλος του 2020. Ανοιχτά παρέμειναν τον Δεκέμβριο του 2020 τελικά μόνον 863 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που αντιπροσωπεύουν το 22% του συνόλου.
  • Η μέση περίοδος λειτουργίας των εποχιακών ξενοδοχείων το 2020 συρρικνώθηκε στους 3,2 μήνες και των συνεχούς λειτουργίας στους 7 μήνες λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν.
  • Η μέση πληρότητα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού περιορίστηκε στο 23,1%. Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνολικές πωλήσεις δωματίων του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2020 ήταν λιγότερες από τις αντίστοιχες πωλήσεις μόνο του Σεπτεμβρίου του 2019.
  • Ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2020 μειώθηκε κατά 78% σε σχέση με το 2019.
  • Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου, κάλυψαν μέχρι στιγμής το 1/3 κατά μέσο όρο των συνολικών αναγκών ρευστότητας των ξενοδοχείων.
  • Επιπλέον έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ εμφανίζουν τα ταμεία των ξενοδοχείων λόγω ανείσπρακτου τζίρου του 2020 που φτάνει τα 278.365.800 αλλά και της συρρίκνωσης κατά 83,3% των προκαταβολών για το 2021.

Τέλος, θετική εξέλιξη στην δυσμενή αυτή κατάσταση αποτέλεσε η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας στα ίδια επίπεδα με το 2019.