Ήθελαν μακελειό στο Λονδίνο με το εκρηκτικό «Μητέρα του Σατανά»

Ήθελαν μακελειό στο Λονδίνο με το εκρηκτικό «Μητέρα του Σατανά»

Μια σύλληψη από την αστυνομία για την νέα τρομοκρατική επίθεση - Γιατί η Μέι έγινε έξαλλη με τον Τραμπ. 

Οι αρχές συνέλαβαν το πρωί του Σαββάτου έναν 18χρονο, στο πλαίσιο της έρευνας για τη βομβιστική επίθεση στον σταθμό Πάρσονς Γκριν, στο μετρό του Λονδίνου.

«Κάναμε μία σημαντική σύλληψη στις έρευνές μας. Αν και είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο που έχει γίνει, η έρευνα συνεχίζεται και το επίπεδο απειλής παραμένει κρίσιμο», ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας, σύμφωνα με τον Guardian, μιλώντας για τη σύλληψη του 18χρονου στην περιοχή του λιμανιού του Ντόβερ.

Ο ίδιος αξιωματούχος κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν σε επιφυλακή, ενώ σημείωσε ότι θα παραμείνουν εν ενεργεία τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί, με επιπλέον ένοπλους αστυνομικούς στους δρόμους.

Βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η βόμβα περιείχε TATP, το εκρηκτικό που έχει γίνει γνωστό ως «Μητέρα του Σατανά». Και αυτό γιατί είναι εξαιρετικά ασταθές εκρηκτικό, το οποίο μπορεί να πυροδοτηθεί από τη ζέστη, την τριβή, τον στατικό ηλεκτρισμό, ή ακόμη και από μία απλή μετακίνηση.

Πρόκειται για το ίδιο εκρηκτικό που είχε χρησιμοποιηθεί στις συντονισμένες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Λονδίνο, στις 7 Ιουλίου 2005, που είχαν κοστίσει τη ζωή 52 ανθρώπων και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων 700, με τρεις βόμβες στο μετρό και μία σε λεωφορείο. Μάλιστα, σύμφωνα με ειδικούς τους οποίους επικαλείται η Daily Mail, στην επίθεση της Παρασκευής- όπου υπήρξαν 29 τραυματίες- οι νεκροί θα ήταν περισσότεροι από ότι το 2005, αν δεν είχε παρουσιαστεί δυσλειτουργία. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι ο κουβάς με τα εκρηκτικά ήταν γεμάτος καρφιά.

Πιο πρόσφατα, τη «Μητέρα του Σατανά» είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες της επίθεσης στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής της Βρετανίας, Τσιπ Τσάπμαν, στο BBC. Τότε, ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε πυροδοτηθεί πρόωρα και ο ίδιος εκτίμησε ότι κάτι ανάλογο έγινε και στην επίθεση στο Λονδίνο.

Έξαλλη η Τερέζα Μέι με τον Ντόναλντ Τραμπ

Όλα ξεκίνησαν από ένα τουίτ του Αμερικανού Προέδρου ο οποίος έγραψε ότι ο τρομοκράτης της σημερινής επίθεσης στο Λονδίνο ήταν ένας… λούζερ, ένας χαμένος δηλαδή συμπληρώνοντας ότι η βρετανική αστυνομία θα έπρεπε να είναι πιο δραστήρια, λέγοντας ότι η βρετανική αστυνομία γνώριζε τον δράστη και τον παρακολούθουσε ως ύποπτο.

Άλλη μια επίθεση στο Λονδίνο από έναν χαμένο τρομοκράτη. Αυτοί είναι άρρωστοι και παράφρονες άνθρωποι, που βρίσκονται στο στόχαστρο της Σκότλαντ Γιαρντ. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στον προσωπικό του λογαριασμό στον Twitter, ενώ λίγη ώρα αργότερα προχώρησε και σε δεύτερη ανάρτηση: «Οι χαμένοι τρομοκράτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με πολύ σκληρότερο τρόπο. Το ίντερνετ είναι το βασικό μέσο επιστράτευσής τους, από το οποίο θα πρέπει να τους αποκόψουμε και να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα».

Tα tweets αυτά του Τραμπ προκάλεσαν την οργή της Μέι.  Όπως υπογράμμισε η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι η διατύπωση εικασιών δεν βοηθάει σε οποιαδήποτε έρευνα, μετά τον ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter πως οι δράστες της επίθεσης στο μετρό του Λονδίνου ήταν γνωστοί στην αστυνομία.

Ερωτηθείσα σχετικά με το μήνυμα του Τραμπ στο οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει πως οι υπεύθυνοι για τη βόμβα στο δυτικό Λονδίνο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό 22 ανθρώπων, ήταν «στο στόχαστρο της Σκότλαντ Γιάρντ», η Μέι δήλωσε: «Δεν πιστεύω ότι βοηθάει να εικάζει κάποιος για το τι συμβαίνει σε μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Η Βρετανή πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας κάνουν ό,τι μπορούν για να εντοπίσουν αυτούς που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτή την «άνανδρη επίθεση».