«Απίθανη η πρόωρη έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο»

«Απίθανη η πρόωρη έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο»

Η αμερικανική τράπεζα «βλέπει» ως πιθανή μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Εξαιρετικά δύσκολη έως απίθανη εκτιμά ότι είναι η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο τώρα η JP Morgan. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναφέρει ότι οι εξελίξεις στην αγορά δυσχεραίνουν την ελληνική επιθυμία ενώ επισημαίνει πως είναι πιθανό να συμφωνηθεί κάποια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους που διακρατεί ο επίσημος τομέας (OSI), αλλά επικρατεί αβεβαιότητα για το ποια θα είναι η βραχυπρόθεσμη επίδραση της δημοσιονομικής πορείας. Στην ανάλυση της η JP Morgan εκτιμάει πως αν και οι εκλογές αναμένονται να διενεργηθούν το καλοκαίρι του 2016, μπορεί να πραγματοποιηθούν νωρίτερα, την άνοιξη του 2015.

Και αυτό γιατί είναι δύσκολο η κυβέρνηση να κατορθώσει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 180 ψήφους για να εκλέξει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας.  «Με μόλις 155 ψήφους στην κυβέρνηση συνασπισμού, αυτό είναι δύσκολο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το στάδιο δεν είναι ξεκάθαρο τι θα αποφασιστεί με την τρόικα. Ένα OSI είναι πολύ πιθανό να συμφωνηθεί, αλλά το βασικό ζήτημα είναι πόση βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική ανακούφιση θα λάβει χώρα. Αναφορικά με την έξοδο από το πρόγραμμα, οι πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά καθιστούν μια έξοδο πολύ απίθανη. «Τουλάχιστον, επισημαίνουμε ότι θα χρειαστεί μια πιστωτική γραμμή, αλλά εάν οι αγορές παραμείνουν σε αναταραχή μέχρι το τέλος του έτους, το πρόγραμμα θα πρέπει να συνεχιστεί».

Επισημαίνει ακόμη πως στις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα θα συζητήσει για ένα επιπρόσθετο OSI προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.  «Ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική κυβέρνηση είναι πώς αυτή η επιπλέον ελάφρυνση του χρέους θα επηρεάσει την βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική πορεία».

Η JP Morgan αναφέρει ακόμη ότι η τελευταία αξιολόγηση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα τον περασμένο Ιούνιο, αναφέρει ότι το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για το 2015 ανέρχεται στα 12,6 δισ. ευρώ. Εάν ακυρωθούν οι εκταμιεύσεις του ΔΝΤ ύψους που επρόκειτο να λάβουν χώρα στις αρχές του 2016, τότε το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και το 2016 θα αυξηθεί στα 21,6 δισ. ευρώ. «Η κυβέρνηση θεωρεί πως αυτό το κενό μπορεί να καλυφθεί με ενδοκυβερνητικά κεφάλαια, κεφάλαια που δεν χρησιμοποιήθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μέσω της πρόσβασης στην αγορά. Η τρόικα δεν έχει πειστεί και οι πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά υποδηλώνουν ότι η πρόσβαση στην αγορά θα είναι δύσκολη τον επόμενο χρόνο».

Επισημαίνει ακόμη ότι εάν οι αγορές παραμείνουν σε αναταραχή, τότε δεν θα είναι πιθανό να ακυρωθεί η συνεργασία με το ΔΝΤ. Εάν οι αγορές «ηρεμήσουν», η Ελλάδα θα μπορούσε να στραφεί σε μια πιστωτική γραμμή, «η οποία αν και δεν είναι μεν τόσο θετική ως εξέλιξη όσο μια ξεκάθαρη έξοδος, η κυβέρνηση θα μπορούσε να την παρουσιάσει ένα βήμα πιο μακριά από την εποπτεία ΕΕ/ΔΝΤ».

Διαβάστε ακόμη: 

Η Morgan Stanley δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα

Η επιτήρηση για την Ελλάδα δεν τελειώνει έτσι απλά