JP Morgan: Η «βρώμικη» έξοδος από το μνημόνιο είναι το ισχυρότερο σενάριο για την Ελλάδα

JP Morgan: Η «βρώμικη» έξοδος από το μνημόνιο είναι το ισχυρότερο σενάριο για την Ελλάδα

Γιατί η αμερικανική τράπεζα πιστεύει ότι το αφήγημα περί «καθαρής» εξόδου δεν μπορεί να έχει βάση.

 

Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει περισσότερες πιθανότητες να βγει από το μνημόνιο μέσω της εφαρμογής μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής, παρά να υπάρξει «καθαρή» έξοδος, εκφράζει ανάλυση της JP Morgan.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η ελληνική έξοδος απαιτεί μια σειρά από στενά μέτρα εποπτείας στο πλαίσιο των πρακτικών που εφαρμόστηκαν και στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Όπως υποστηρίζει, το σενάριο της «βρώμικης» εξόδου θεωρείται και το πιο ωφέλιμο, διότι αφενός θα φέρει νέα μείωση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων της τάξης των 20-30 μονάδων βάσης, αφετέρου η μη ύπαρξη προληπτικής γραμμής θα αποκλείσει την επιλογή των ομολόγων από την ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Επιπλέον, η αμερικανική τράπεζα υποστηρίζει ότι το σενάριο «καθαρής» εξόδου πρέπει να έχει ως βασική προϋπόθεση μια ισχυρή δέσμη δραστικών μέτρων για το ελληνικό χρέος, εξέλιξη την οποία δεν αναμένει από πλευράς των Ευρωπαίων πιστωτών.

Το σενάριο της JP Morgan περιλαμβάνει πέρα από την ενισχυμένη επιτήρηση, και μια ευρύτερη δέσμη μέτρων για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, στην οποία ναι μεν αναγνωρίζει τα σημάδια ανάκαμψης όμως εξακολουθεί να τη θεωρεί εξαιρετικά ευάλωτη σε πιθανά σοκ εμπιστοσύνης.

Η ανάλυση της αμερικανικής τράπεζας προβλέπει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι θα διατηρήσουν τον ρόλο τους στη διαμόρφωση της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής πορείας της Ελλάδας τουλάχιστον ως το 2023, ή μέχρις ότου βεβαιωθεί ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης είναι διαχειρίσιμες.

Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, η τράπεζα περιμένει μια πολλαπλή δέσμη μέτρων με πολλούς όρους, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο για να καθησυχάσουν τις αγορές. Άλλωστε, με βάση την ανάλυσή της, η JP Morgan έχει μειώσει στο ελάχιστο το ενδεχόμενο ενός νέου, τέταρτου προγράμματος.