JP Morgan: Νίκη ΣΥΡΙΖΑ αν γίνουν πρόωρες εκλογές

JP Morgan: Νίκη ΣΥΡΙΖΑ αν γίνουν πρόωρες εκλογές
Photo:

«Η διαφορά στη Β’ Αθήνας ξεπερνάει τις επτά μονάδες» αναφέρει η επενδυτική τράπεζα που επικαλείται δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια της.

Ανάλυση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού οίκου JP Morgan για τις εξελίξεις στην Ελλάδα (JP Morgan, «Greece update and market implications», European Rates Strategy, 10 December 2014) αναφέρει ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η J.P. Morgan προβλέπει εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ η οποία όπως εκτιμά είναι πιθανόν να δημιουργήσει αβεβαιότητα για τη συγκρότηση του επόμενου κυβερνητικού σχήματος, καθώς και τριβές και αντιδράσεις στους κόλπους της ΕΕ.

Στην έκθεση τονίζεται ότι μετά τις εκλογές του 2012 η παρούσα κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι της έδιναν μικρή διάρκεια ζωής.
Σημειώνεται, επίσης, η σταθερότητα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, υπογραμίζοντας, ωστόσο, ότι πλησιάζει στο τέλος της.

Όπως αναφέρει η J.P. Morgan, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχει στη διάθεσή της, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με διαφορά 7 μονάδων στη Β’ Αθήνας.

Συμπληρώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει τις ψήφους του από τους δυσαρεστημένους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, καθώς και από όσους πιστεύουν σε έναν ιδιότυπο εθνικισμό για την οικονομία, όπως οι ψηφοφόροι των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που θα ψηφίσουν για να φύγει η τρόικα.

Η ανάλυση προβλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει το προβάδισμά του τους επόμενους μήνες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα έχει 139 βουλευτές σε περίπτωση που γίνουν οι εθνικές εκλογές στο τέλος του χρόνου.

Συγκεκριμένα προβλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει τους 139 βουλευτές, η ΝΔ 88, η Χρυσή Αυγή 24, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 14, το ΠΑΣΟΚ 13, το ΚΚΕ 12 και η ΔΗΜΑΡ 10.Η έκθεση αναφέρεται και στην πολιτική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι πλέον οι βουλευτές του αναζητούν νέες επιλογές και συμμαχίες.

Δύο προϋποθέσεις για να δηλώσει bullish για την Ελλάδα
Σε άλλη 12σέλιδη ανάλυση της υπό τον τίτλο «Positive views toward Turkey. Lots of questions on Russia and Greece», η JP Morgan Cazenove, μετά από ένα 10ήμερο οδοιπορικό στις χώρες Τουρκία, Ελλάδα, Πολωνία, Κεντρική Ευρώπη, Ρωσία και Βόρεια Αφρική, επισημαίνει ότι έχει δεχτεί από τους επενδυτές περισσότερα ερωτήματα από ό,τι ανέμενε.

Οι επενδυτές βλέπουν σημαντικές ευκαιρίες, μετά την απότομη πτώση που σημείωσε πρόσφατα η αγορά και τα επιτυχή stress test της ΕΚΤ, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις προκαλούν ανησυχίες.

Μάλιστα, η JP Morgan Cazenove δηλώνει «ουδέτερη» (neutral), αλλά οι περισσότεροι επενδυτές ανησυχούν σαφώς για την προοπτική μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η αμερικανική επενδυτική δηλώνει bullish στην προοπτική μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αν υπάρξουν δύο προϋποθέσεις:

Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κυβερνήσει την Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αρκεί να μην ταράξει τα νερά.
Έτσι θα απολαύσει μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την περίοδο 2015-17.

Δεύτερον, η εμπειρία έχει δείξει ότι οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις έχουν κάνει καλύτερη δουλειά στην εφαρμογή λιτότητας από ότι οι κέντρο-δεξιές (υπενθυμίζει τη Σουηδία και την Ιταλία στα μέσα της δεκαετίας του ’90).