JPMorgan: Η μετανάστευση είναι αναμφισβήτητα «καλό πράγμα» για την οικονομία

JPMorgan: Η μετανάστευση είναι αναμφισβήτητα «καλό πράγμα» για την οικονομία
epa08937083 (FILE) - A view of the offices of the bank JPMorgan Chase in New York, New York, USA, 16 January 2020 (reissued 14 January 2021). JPMorgan Chase is to release their 4th quarter 2020 earnings on 15 January 2021. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 55774120 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καθώς η τράπεζα προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ φέτος.

Οι προοπτικές ανάπτυξης για την οικονομία των ΗΠΑ το 2024 είναι ευοίωνες. Μετά από μερικά χρόνια ανησυχιών ότι η οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε ύφεση, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για έναν υγιέστερο ρυθμό ανάπτυξης που υποδηλώνει ότι μια ήπια «προσγείωση» βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτά τα θετικά νέα θα μπορούσαν να οφείλονται σε ένα ελάχιστα μελετημένο φαινόμενο που συνδέεται απροσδόκητα με την οικονομία των ΗΠΑ: τη μετανάστευση.

Πολλές από τις πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις υποτίμησαν την οικονομική ώθηση που θα έφερναν στην οικονομία οι άνθρωποι που μεταναστεύουν στην Αμερική, σύμφωνα με την παγκόσμια επικεφαλής έρευνας της JPMorgan, Joyce Chang.

Η μετανάστευση είναι «καλό πράγμα», είπε η Chang στο CNBC την Πέμπτη.

Τα οφέλη της για την οικονομία δεν έχουν επισημανθεί όσο θα έπρεπε, υποστηρίζει. «Ένα πράγμα που πραγματικά υποτιμήθηκε στις ΗΠΑ ήταν η ιστορία της μετανάστευσης».

Παρόλα αυτά, η Chang δεν αγνοεί το γεγονός ότι η μετανάστευση παραμένει ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα. «Τώρα είναι ένα πολιτικό ζήτημα, όχι μόνο εδώ στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη… είναι πιθανώς το νούμερο ένα ζήτημα αυτή τη στιγμή, αλλά εάν κοιτάξετε τους αριθμούς της ανεργίας και τη δύναμη της κατανάλωσης, η μετανάστευση έχει συνεισφέρει αναμφισβήτητα σε αυτά».

Η μετανάστευση θεωρείται εδώ και καιρό ως ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ. Οι προεδρικές εκλογές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επικεντρωθούν σε μεγάλο βαθμό στη μετανάστευση. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο πρώην πρόεδρος Donald Trump εφάρμοσε περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές, καθιστώντας πιο δύσκολο για ανθρώπους από άλλες χώρες να έρχονται στις ΗΠΑ. Ο Trump έχει δεσμευτεί να επαναφέρει αυτές τις πολιτικές σε περίπτωση που κερδίσει. Εντωμεταξύ, ο Πρόεδρος Biden έχει ήδη αντιστρέψει τις πολιτικές του προκατόχου του, ανοίγοντας την πόρτα σε εκατομμύρια μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί το πολιτικό σκέλος να είναι αμφιλεγόμενο, αλλά το οικονομικό είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με την Chang: «Από όλα όσα έχουμε δει, τα έσοδα που παράγονται υπερβαίνουν τα έξοδα».

Αυτό οδήγησε την JPMorgan να είναι πιο αισιόδοξη ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ για φέτος. Η τράπεζα αναθεώρησε πρόσφατα την πρόβλεψή της για ολόκληρο το έτος αναφορικά με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά «μία πλήρη ποσοστιαία μονάδα», σύμφωνα με την Chang. Η JPMorgan αναμένει τώρα ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 1,3% το 2024 σε αντίθεση με 0,3% που ανέμενε προηγουμένως.

Αυτό το ποσοστό είναι ακόμα πολύ χαμηλότερο από εκείνο της Federal Reserve, αν και τόσο η τράπεζα όσο και η Fed συμφωνούν ότι τα πράγματα κινούνται ανοδικά για την οικονομία των ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα η Fed αναθεώρησε επίσης την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ από 1,4% σε 2,1%.

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες υποστήριξαν τους ισχυρισμούς της Chang. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου δημοσίευσε μια έκθεση σύμφωνα με την οποία εκτιμάται ότι η μετανάστευση θα συνεισφέρει επιπλέον 7 τρισεκατομμύρια δολάρια στο ΑΕΠ των ΗΠΑ μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Ένα μεγάλο μέρος της της αυξημένης αισιοδοξίας της JPMorgan έρχεται αφότου συνειδητοποίησε ότι είχε υποτιμήσει την αξία της μετανάστευσης – ειδικά τώρα που το ποσοστό ανεργίας είναι σχετικά χαμηλό. Η μετανάστευση είναι σημαντική για την αγορά εργασίας εν μέσω της χαμηλής ανεργίας, διότι βοηθά τις επιχειρήσεις που αναζητούν εργαζομένους να βρουν άτομα για να καλύψουν τις θέσεις εργασίας που είναι κενές.

«Ο πληθυσμός των ΗΠΑ είναι σχεδόν κατά 6 εκατομμύρια υψηλότερος από ό,τι πριν από δύο χρόνια περίπου, και έτσι αυτό ευθύνεται για ένα μεγάλο μέρος της αύξησης της κατανάλωσης, σε συνδυασμό με τα πολύ χαμηλά ποσοστά ανεργίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com