Κ. Σαμπατακάκης στο MPW Summit 2022: Η ισότητα να γίνει προσωπική δέσμευση του καθενός

Κ. Σαμπατακάκης στο MPW Summit 2022: Η ισότητα να γίνει προσωπική δέσμευση του καθενός

Η ουσιαστική ισότητα παραμένει ζητούμενο, παραδέχθηκε ο Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος και CEO της Accenture στην Ελλάδα κι ένας από τους Keynote Speakers του Most Powerful Women Summit 2022.

Η ανάπτυξη μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς είναι ζήτημα με ποικίλες προεκτάσεις, είναι επίκαιρο και γίνεται ολοένα και πιο επιτακτικό, τόνισε στην παρουσίασή του. Μετρώντας τριάντα χρόνια στην Ελλάδα η Accenture δηλώνει “παρων” στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας στην νέα σελίδα που ανοίγει για τη χώρα.

Όπως είπε, στη χώρα μας λείπει ένας εκτενής διάλογος για τα θέματα ισότητας, σε μια περίοδο κρίσης που έχει πλήξει περισσότερο τις γυναίκες. Οπότε, ενώ συνήθως περιμένουμε να δούμε τι συμβαίνει σε επίπεδο ΕΕ, πλέον πρέπει να δράσουμε πρωτογενώς. “Στην Accenture καταρχήν διακρίνουμε την ηθική διάσταση – όλοι είμαστε διαφορετικοί αλλά πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε ως ίσοι. Προς την κατεύθυνση αυτή κάναμε ουσιαστική αλλαγή στα συστήματα αξιολόγησης. Συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να αναδεικνύουμε τη διαφορετικότητα του καθενός. Φτιάξαμε ένα νέο σύστημα που σκοπό δεν έχει να καταπνίξει τη διαφορετικότητα αλλά να την αναδείξει”, ανέφερε ο κ. Σαμπατακάκης περιγράφοντας ένα περιβάλλον ισότητας στην εταιρεία του όπου ο καθένας μπορεί να απελευθερώσει τη δημιουργικότητά του.

Σημειώνεται ότι η Accenture δεσμεύτηκε δημοσίως για τα θέματα ισότητας αναλαμβάνοντας την ευθύνη σημαντικών αλλαγών ως προς τη συμμετοχή των γυναικών. Μάλιστα το 2019 μια γυναίκα ανέλαβε επικεφαλής της εταιρείας. “Το διοικητικό μας συμβούλιο είναι ήδη 50-50%, ενώ το 46% των εργαζομένων μας είναι γυναίκες”, σημείωσε ενδεικτικά ο κ. Σαμπατακάκης. Αναδεικνύοντας επίσης τις βασικές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη χαμηλή θέση της Ελλάδας στους δείκτες ισότητας των φύλων και στο δημογραφικό πρόβλημα, όπου η χώρα έχει περιθώρια να ανατρέψει τα δυσμενή δεδομένα.

Ο κ. Σαμπατακάκης έκλεισε την παρουσίασή του με το μότο της ομάδας της Accenture: “inclusion starts with an ‘I’”. Η ισότητα είναι δυνατή μόνο όταν γίνεται προσωπική δέσμευση του καθενός.