Και επίσημα η πρώτη γυναίκα στο «τιμόνι» της Fed

Και επίσημα η πρώτη γυναίκα στο «τιμόνι» της Fed

Ο Ομπάμα αναμένει την επικύρωση του διορισμού της «εξαιρετικά εξειδικευμένης» Τζάνετ Γέλεν, ενώ συναντά τους Ρεπουμπλικάνους σήμερα για την οικονομία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε επισήμως χθες βράδυ ότι επέλεξε την Τζάνετ Γέλεν για την προεδρία της Fed, σημειώνοντας ότι η νυν αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχει αποδείξει τις ηγετικές της ικανότητες και γνωρίζει πως να επιτυγχάνει την συναίνεση κατά την διεύθυνση της διπλής εντολής που έχει η Fed, η οποία συνίσταται στον έλεγχο του πληθωρισμού και στην αύξηση των θέσεων εργασίας.

Σε ομιλία του από τον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα εξήρε επίσης τον νυν πρόεδρο της Fed Μπεν Μπερνάνκε, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Μπερνάνκι μια «φωνή σοφίας σε μια εποχή αστάθειας της αγοράς» και σημείωσε ότι βοήθησε στην ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ μετά την χειρότερη ύφεση που αντιμετώπισαν έπειτα από την «Μεγάλη Ύφεση» του 1929.

Ο Ομπάμα κάλεσε παράλληλα τη Γερουσία να επικυρώσει τον διορισμό της Γέλεν το ταχύτερο δυνατό, σημειώνοντας ότι είναι «εξαιρετικά εξειδικευμένη» για τη θέση αυτή. Αν επικυρωθεί ο διορισμός της -κάτι που αναμένεται να συμβεί καθώς οι Δημοκρατικοί του Ομπάμα ελέγχουν τις 54 από τις 100 έδρες της Γερουσίας- η Γέλεν θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Διαβάστε ακόμη: Μια κυρία στη FED

Η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Fed δήλωσε με τη σειρά της ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να προωθήσει τη μέγιστη δυνατή απασχόληση, τις σταθερές τιμές και ένα ισχυρό και σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Γέλεν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει πρόοδο στην ανάκαμψη από την χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά έχουν κι άλλο δρόμο μπροστά τους.

«Πάρα πολλοί Αμερικανοί δεν μπορούν να βρουν μια δουλειά και ανησυχούν για το πως θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και θα φροντίσουν τις οικογένειές τους. Η Fed μπορεί να βοηθήσει αν κάνει αποτελεσματικά την δουλειά της», δήλωσε η Γέλεν.

Επιφυλάξεις, ωστόσο για τον διορισμό της Γέλεν εξέφρασε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Κόρνιν, λέγοντας πως «Η κα. Γέλεν ανήκει στην φιλελεύθερη σχολή σκέψης, βάσει της οποίας ο καλύτερος τρόπος για να χειριστούμε τις δημοσιονομικές προκλήσεις του έθνους μας είναι να ρίξουμε περισσότερα χρήματα σε αυτές. Αυτή η εμμονή με τα κίνητρα είναι ο λόγος που το έθνος βρίσκεται σήμερα σε αυτήν την δημοσιονομική συμφορά και το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι έναν ηγέτη στο τιμόνι της Fed που να στοχεύει σε περισσότερη ποσοτική χαλάρωση, η οποία βλάπτει την οικονομία μας».

Εν τω μεταξύ, «φως στο τούνελ» της παράλυσης της αμερικανικής οικονομίας φαίνεται πως μπορεί να ριχθεί σήμερα, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συναντηθεί επιτέλους με μερικούς από τους βασικούς αντιπάλους του, ώστε να συζητήσουν σχετικά με την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού και τον τερματισμό της αναστολής λειτουργίας μέρος του ομοσπονδιακού κράτους, καθώς θα συναντηθεί με τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Διαβάστε ακόμη: «Μονομαχία» στο Καπιτώλιο

Ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ επιβεβαίωσε διαμέσω εκπροσώπου του ότι ο ο Λευκός Οίκος προσκάλεσε όλους τους Ρεπουμπλικανούς της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης αποφάσισε να περιορίσει τον αριθμό της ομάδας στα 18 πρόσωπα, περιλαμβανομένων των προέδρων διαφόρων επιτροπών.

«Εννιά ημέρες μετά το κλείσιμο της κυβέρνησης και μια εβδομάδα πριν από την εξάντληση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού, αξίζει να γίνει μια συνάντηση μόνον εάν είναι επικεντρωμένη στην εξεύρεση μίας λύσης», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Μπένερ.

Ο Λευκός Οίκος με τη σειρά του, ανακοίνωσε μέσω του εκπρόσωπου του Τζέι Κάρνεϊ πως πιστεύει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κονγκρέσο «θα κάνουν το σωστό» και θα υιοθετήσουν νομοθεσία για την αύξηση του ορίου του χρέους και την επαναλειτουργία όλων των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους. 

Πάντως ο Ομπάμα διεμήνυσε νωρίτερα ότι θα ασκήσει βέτο σε ένα νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων για την παράταση της χρηματοδότησης της αμερικανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας (Federal Aviation Administration, FAA) κατά την διάρκεια της αναστολής λειτουργίας διαφόρων υπηρεσιών του κράτους. Ο Λευκός Οίκος έχει απορρίψει μια σειρά παρόμοια νομοσχέδια της Βουλής των Αντιπροσώπων, καλώντας την να ψηφίσει το ταχύτερο ένα μέτρο που έχει εγκρίνει η Γερουσία για να λειτουργήσει κανονικά εκ νέου ολόκληρος ο ομοσπονδιακός κρατικός μηχανισμός.

Διαβάστε ακόμη: Ο «εγκέφαλος» του αμερικανικού λουκέτου