«Μονομαχία» στο Καπιτώλιο

«Μονομαχία» στο Καπιτώλιο

Tελεσίγραφα κι εκβιαστικές προειδοποιήσεις, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την χρεοκοπία αρχίζει - Δείτε το «Ημερολόγιο της Χρεοκοπίας».

Αυξάνοντας κι άλλο τις πιέσεις στους Ρεπουμπλικανός ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, εξαπέλυσε χθες, δημόσια, προσωπικά, την επίθεση του, συγκαλώντας συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο. Με τη Βουλή και τη Γερουσία να επιμένουν να ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους για την επίλυση της κρίσης, ο Ομπάμα, προειδοποιώντας για το σενάριο «οικονομικού χάους», ξεχώριζε τους αντιπάλους του, σε ακραίους και μετριοπαθείς, λέγοντας στην ουσία ότι οι λίγοι υπερσυντηρητικοί στους κόλπους τους, σέρνουν από τη μύτη την πλειοψηφία.

«Εάν οι λογικοί Ρεπουμπλικανοί θέλουν να συζητήσουμε, θα πάω ξανά στο Καπιτώλιο και θα προσπαθήσω», είπε ο Ομπάμα. «Αλλά δεν πρόκειται να το κάνω, μέχρι τα πιο ακραία στοιχεία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να πάψουν να αναγκάζουν τον ηγέτη τους Τζον Μπένερ, να ξεστομίζει απειλές για την οικονομία. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ο εκβιασμός είναι ρουτίνα της δημοκρατίας».

Με άλλα λόγια, όπως είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, δεν πρόκειται να υποκύψει σε απειλές, δεν «πρόκειται να πληρώσει λύτρα», οι Ρεπουμπλικανοί, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να συμφωνήσουν στην επαναλειτουργία της κυβέρνησης και μετά όλοι μπορούν να κάτσουν στο τραπέζι να συζητήσουν, ακόμα και τις μεταρρυθμίσεις για την περίθαλψη.

Διαβάστε ακόμη: Ο «εγκέφαλος» του αμερικανικού λουκέτου

Λίγο αργότερα, ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος της Βουλής, έδωσε τη δική του συνέντευξη Τύπου. «Ο Πρόεδρος ζητά την άνευ όρων παράδοση των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να κάτσει να συζητήσει μαζί μας», είπε και απέρριψε την ιδέα ενός μεσοπρόθεσμου συμβιβαβασμού, λέγοντας ότι κάθε αύξηση του πλαφόν δανεισμού της χώρας πρέπει να εξισορροπηθεί με μέτρα μείωσης του ελλείμματος.

Άλλο ένα αδιέξοδο, λοιπόν, την ώρα που παραμένει το λουκέτο στην κυβέρνηση για δεύτερη εβδομάδα και το άγχος μιας πιθανής χρεοκοπίας αρχίζει και γίνεται εμφανές στις αγορές.

Το Εποπτικό Συμβούλιο Οικονομικής Σταθερότητας των ΗΠΑ -που περιλαμβάνει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα και τις υπηρεσίες εποπτείας τραπεζών και αγορών- άρχισε να καταγράφει τα σημάδια της ανησυχίας: την πτώση του Dow Jones στο χαμηλότερο σημείο του από τα τέλη Αυγούστου, για παράδειγμα, την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού των ΗΠΑ ή τις διακυμάνσεις του δείκτη VIX, που μετράει «τον φόβο» και την αίσθηση κινδύνου των οικονομικών παραγόντων, ο οποίος αυξήθηκε κατά 22% από την πρώτη ημέρα του κρατικού λουκέτου, την 1η Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιου θα εμφανιστεί αύριο ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής του Κονγκρέσου για να δώσει απαντήσεις για το πλαφόν του χρέους και αυτή μπορεί να είναι μια ευκαιρία να αναζητηθεί πεδίο συμβιβασμού, αν και εμπόδιο σε όλα εξακολουθούν να στέκονται οι υπερσυντηρητικοί του Κινήματος του Τσαγιού, που αμφισβητώντας την εγκυρότητα όλων των προειδοποιήσεων, δεν δέχονται ότι η οικονομία απειλείται. «Δεν υπάρχει περίπτωση να χρεοκοπήσουμε. Είναι αρκετά τα χρήματα που μπαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι τόκοι και να αναχρηματοδοτηθεί το χρέος» υποστήριξε με περισσή σιγουριά ο βουλευτής από το Μίσιγκαν, Τζάστιν Άμας, επιμένοντας ότι τα καταστροφικά σενάρια «δεν αληθεύουν».

ΔΝΤ: Οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα ύφεσης προειδοποιεί το ΔΝΤ

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών έχουν απομείνει οκτώ ημέρες για να διαπιστωθεί ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, καθώς η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα χρήματα που θα έχουν απομείνει στο ταμείο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη δεν θα επαρκούν για να πληρώσει η χώρα τις υποχρεώσεις της.

17 Οκτωβρίου
Είναι η ημερομηνία που οι ΗΠΑ θα έχουν εξαντλήσει όλα τα «έκτακτα μέτρα» που είχαν στη διάθεση τους για να καταβάλουν πληρωμές από τον Μάιο, όταν στην ουσία ο δανεισμός έφθασε το σημερινό πλαφόν των 16,7 τρισ. δολαρίων. Στις 17 του μηνός θα έχουν απομείνει μόνο 30 δισ. διαθέσιμα μετρητά και όποιο ποσό συγκεντρωθεί από καταβολές φόρων. Το ίδιο απόγευμα, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος των 120δισ. που λήγει.

Εάν χαθεί η προθεσμία, θα προκληθεί αναταραχή μεταξύ των επενδυτών, που θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τα αμερικανικά ομόλογα, όσο η πιθανότητα χρεοκοπίας πλησιάζει.

22 Οκτωβρίου
Είναι στην ουσία η πρώτη ημερομηνία που η κυβέρνηση θα αρχίσει να μην καταβάλει οφειλές της. Για τις αγορές, αυτή θα είναι η αφετηρία μιας πιο σοβαρής κρίσης.

23 Οκτωβρίου
Τότε θα πρέπει να καταβληθούν 12 δισ. σε πληρωμές από το Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι η πρώτη από τις μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές που ακολουθούν. Η κυβέρνηση δεν έχει διευκρινήσει εάν είναι βιώσιμο να πληρωθούν οι δικαιούχοι, αν αποφασίσει να μην καταβάλει άλλες υποχρεώσεις της.

24  Οκτωβρίου
Αναχρηματοδότηση τουλάχιστον 93 δισ. ληξιπρόθεσμου χρέους. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το επιτόκιο που θα ζητήσουν οι επενδυτές θα είναι σαφώς υψηλότερο, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ.

28 Οκτωβρίου
Πρέπει να καταβληθούν 3 δισ. για μισθούς ομοσπονδιακών υπαλλήλων. Το λουκέτο που ήδη έχει μπει στον κρατικό μηχανισμό θα εντείνει τις αμφιβολίες για το εάν και πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

30 Οκτωβρίου
Πρέπει να καταβληθούν 2 δισ. σε δικαιούχους του «Medicaid», του προγράμματος περίθαλψης για τα χαμηλά εισοδήματα. Εάν δεν πληρωθεί το κονδύλι, θα τεθεί εν αμφιβόλω μεσοπρόθεσμα όλο το πρόγραμμα υγείας, που είναι στην καρδιά του «εκβιασμού» των Ρεπουμπλικανών.

31 Οκτωβρίου
Είναι η ημερομηνία καταβολής 6 δισ. σε τόκους, αλλά και η αναχρηματοδότηση ληξιπρόθεσμου χρέους 89 δισ. δολαρίων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα δώσει προτεραιότητα στους ομολογιούχους ή θα επιλέξει να τακτοποιήσει άλλες υποχρεώσεις της. Το Γραφείο Προüπολογισμού του Κογκρέσου εκτιμά ότι θα είναι η τελευταία ημέρα που θα υπάρχουν μετρητά στα ταμεία.

1 Νοεμβρίου
Πρέπει να πληρωθούν 55 δισ. για τα προγράμματα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και για υποχρεώσεις προς το στρατό. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι τότε η κυβέρνηση θα έχει εξαντλήσει όλα της τα αποθέματα και θα πρέπει επίσημα να ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε αδυναμία να εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις της.

Διαβάστε ακόμη: Η Wall Street προετοιμάζεται για το σενάριο αθέτησης πληρωμών

Κανείς δεν πιστεύει ότι θα φθάσουμε εκεί, αλλά οι περισσότεροι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο: οι τράπεζες, τα επενδυτικά ταμεία, οι χρηματιστές, οι ομολογιούχοι, όλοι καταστρώνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πιθανώς χειρότερη οικονομική καταστροφή όλων.

Επειδή το δολάριο είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και το κρατικό χρέος των ΗΠΑ είναι σημείο αναφοράς για την αποτίμηση του κόστος δανεισμού σε όλο τον κόσμο, οποιαδήποτε αδυναμία της χώρας να πληρώσει τις οφειλές της θα έχει επιπτώσεις χωρίς προηγούμενο.

Ο Οίκος Αξιολόγησης S&P ήδη έχει πει ότι εάν ο εφιάλτης γίνει πραγματικότητα, θα υποχρεωθεί να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ στο επίπεδο της «επιλεκτικής χρεοοκοπίας», πράγμα που θα οδηγήσει σε ξεπούλημα των αμερικανικών ομολόγων από τα επενδυτικά κεφάλαια.

«Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέρουμε για την οικονομία», λέει ο οικονομολόγος της UBS Ραμίν Νακίσα. «Μπορεί να αλλάξει η εικόνα παγκοσμίως μέσα σε μια ημέρα. Θα πρέπει να σχεδιάσουμε εξ αρχής τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζουμε τους κινδύνους, εάν ξαφνικά τα αμερικανικά ομόλογα γίνουν άλλη μια επικίνδυνη επένδυση».

Διαβάστε ακόμη: Ομπάμα: «Κανείς δεν κερδίζει» από την παράλυση του κράτους