«Κάκιστοι χειρισμοί» οδήγησαν στην «οικονομική καταστροφή» της Κύπρου

«Κάκιστοι χειρισμοί» οδήγησαν στην «οικονομική καταστροφή» της Κύπρου

«Τριγμούς» προκαλούν οι αποκαλύψεις της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών για εκροές καταθέσεων και ανεπαρκή έλεγχο των τραπεζών.

Την έκθεση της κυπριακής κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος συζητά από το πρωί σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής της Κύπρου.

Παραθέτοντας τα βασικά σημεία της έρευνας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι από τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Επιτροπή «εξάγεται το συμπέρασμα ότι η οικονομική καταστροφή της Κύπρου συντελέστηκε λόγω κάκιστων χειρισμών των αρμοδίων αρχών».

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι παρατηρήθηκε ολιγωρία των εποπτικών αρχών ως προς τον επαρκή έλεγχο των τραπεζών, προσθέτοντας ότι σοβαρές ευθύνες διαπιστώνονται για τους δύο προηγούμενους διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας. Γι’ αυτόν τον λόγο η Επιτροπή εισηγείται στην έκθεση τον περαιτέρω έλεγχο από τις ανακριτικές αρχές, θεμάτων που αφορούν τους όρους παραχώρησης και τις περιπτώσεις διαγραφής δανείων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών χαρακτήρισε «απαράδεκτη, παράνομη και πέρα από κάθε λογική πρακτική, την παραχώρηση ωφελημάτων και φιλοδωρημάτων σε διευθυντικά στελέχη τραπεζών», και απέδωσε « ασυδοσία και ανευθυνότητα σε αρμοδίους τραπεζών για τον τρόπο διαχείρισης των κεφαλαίων των καταθετών».

Για τις εκροές κεφαλαίων, ο επεσήμανε ότι χρήζουν λεπτομερούς ελέγχου συγκεκριμένες συναλλαγές, για τις οποίες «είναι προφανές ότι υπήρξε εσωτερική προνομιακή ενημέρωση», ενώ δήλωσε ότι «τίθεται θέμα ηθικής τάξης και δεοντολογίας για πολιτικά εκτεθειμένα άτομα».

Η δημοσιοποίηση -παρά την απόφαση της Επιτροπής να μην δώσει στοιχεία ως τον Ιούλιο, ώστε να τύχουν της απαραίτητης επεξεργασίας από την κυπριακή Κεντρική Τράπεζα- του καταλόγου με τις εκροές χρημάτων από την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα την περίοδο που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο ήταν κλειστά (15-27/03/2013), λόγω της απόφασης του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων, πρόκειται να προκαλέσει συζητήσεις στο νησί της Κύπρου.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει πετρελαϊκές εταιρείες, χρηματιστηριακά γραφεία και τουριστικές επιχειρήσεις. Οι εκταμιεύσεις χρημάτων από χρηματιστηριακά γραφεία έγιναν από λογαριασμούς πελατών. Στον κατάλογο περιέχονται επίσης συναλλαγές που έγιναν μέσω της Λαϊκής Τράπεζας στο διάστημα 28-31/3/13, μετά δηλαδή που άνοιξαν οι τράπεζες.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου υποστήριζε μέχρι πρόσφατα ότι αυτές οι πράξεις εξαιρέθηκαν από την απαγόρευση εκροών – και από το «κούρεμα» – γιατί χρειαζόταν να κάνουν πληρωμές για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Οι εγκρίσεις για τις εκροές φαίνεται να δόθηκαν από επιτροπή που είχε συσταθεί στην ΚΤΚ για να εξετάζει περιπτώσεις που έφεραν ενώπιον της οι τράπεζες. Οι περισσότερες εκροές αφορούν την JCC, την εταιρεία πιστωτικών καρτών, που τελικώς εξαιρέθηκε από το «κούρεμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Ποιοι ευθύνονται για την οικονομική τραγωδία της Κύπρου

Πως καταστράφηκε η Κύπρος σε 40 μέρες