Κακοκαιρία Daniel: Άνω των 372 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Κακοκαιρία Daniel: Άνω των 372 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (δεν εικονίζεται) κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Βόλο, την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές σε Καρδίτσα και Τρίκαλα. «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Θα κινητοποιήσω και ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσθετη στήριξη, για να καλύψουμε πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες σε αποζημιώσεις των νοικοκυριών. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών - οικοσκευές και αποζημίωση των σπιτιών που έχουν καταστραφεί», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύσκεψη που είχε με Δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν, στο Δημαρχείο Καρδίτσας. Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός πέταξε πάνω από τις πληγείσες και προσγειώθηκε στο στάδιο της Καρδίτσας όπου μίλησε με τους απεγκλωβισθέντες που μετέφεραν εκείνη την ώρα τα ελικόπτερα, με τους διασώστες της πυροσβεστικής και του στρατού, τους πιλότους, το προσωπικό του ΕΚΑΒ, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Αμέσως μετά θα μεταβεί στο συντονιστικό κέντρο, στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με έρευνα της ΕΑΕΕ αναφέρθηκαν συνολικά 7.426 ζημιές.

Ξεπερνούν τα 372 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για την κακοκαιρία Daniel και όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, με βάση την πρώτη εκτίμηση για τις αποζημιώσεις, επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό αποζημίωσης σε καταστροφικό συμβάν από το 1993 που συγκεντρώνονται στοιχεία από την ΕΑΕΕ έως και σήμερα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ασφαλιστικών εταιριών που συμμετέχουν στη σχετική έρευνα της ΕΑΕΕ αναφέρθηκαν συνολικά 7.426 ζημιές με το ύψος των αποζημιώσεων για αυτές να εκτιμάται συνολικά σε 372,05 εκατ. ευρώ. Από αυτές, 5.138 ζημιές αφορούν στις ασφαλίσεις περιουσίας με εκτίμηση αποζημιώσεων 364,20 εκατ. ευρώ), 2.278 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, με εκτίμηση 7,74 εκατ. ευρώ, 6 τις ασφαλίσεις σκαφών με εκτίμηση 42.8 χιλ. ευρώ και 4 ζημιές τις ασφαλίσεις μεταφορών με εκτίμηση 61,5 χιλ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πλήρες κείμενο της έρευνας θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου δήλωσε σχετικά : «Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν άμεσα στις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, εκπληρώνοντας με υπευθυνότητα την αποστολή τους. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την αποτίμηση των ζημιών κι έχουν πληρωθεί αποζημιώσεις για ένα σημαντικό μέρος των ζημιών που έχουν υποστεί οι ασφαλισμένοι μας ενώ παράλληλα προχωρούν οι καταβολές για τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Το 2023, σε μία μόλις χρονιά δηλαδή, η εκτίμηση των αποζημιώσεων της ασφαλιστικής αγοράς για δασικές πυρκαγιές και ακραία καιρικά φαινόμενα ξεπερνά τα 420 εκατ. ευρώ. Από τα στοιχεία που συλλέγουμε διαφαίνεται με ξεκάθαρο τρόπο η αύξηση της συχνότητας και της σφοδρότητας των καταστροφικών περιστατικών τα τελευταία χρόνια : από το 2017 έως σήμερα έχει καταγραφεί το 70% των συνολικών αποζημιώσεων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς από το 1993 που συλλέγουμε στοιχεία (665 εκατ. ευρώ από τα 951 εκατ. ευρώ)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: