Κάμαλα Χάρις: H πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ γράφει και πάλι ιστορία

Κάμαλα Χάρις: H πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ γράφει και πάλι ιστορία
epa08805613 (FILE) - US Senator Kamala Harris addresses the audience during a rally at Los Angeles Southwest College in Los Angeles, California, USA, 19 May 2019 (reissued 07 November 2020). Kamala Harris could become the first woman of color to be US Vice President. Media report on 07 November 2020 that Democratic candidate Biden has won the Electoral College's majority following the 03 November presidential election. EPA/ETIENNE LAURENT *** Local Caption *** 55208029 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ήταν άκρως ευδιάθετη και χαμογελαστή μέσα στο σκούρο μπλε κοστούμι που επέλεξε για την περίσταση.

Ήταν 7 Νοεμβρίου του 2020 όταν η Κάμαλα Χάρις εκλεγόταν ως η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Αυτή η εκλογή είναι κάτι πολύ περισσότερο από τον Τζο Μπάιντεν ή εμένα. Πρόκειται για την ψυχή της Αμερικής και την προθυμία μας να πολεμήσουμε γι’ αυτήν. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Ας αρχίσουμε», είχε γράψει λίγο μετά την νίκη της στο Twitter και μέχρι τώρα φαίνεται πως τηρεί τον λόγο της.

Ορκίστηκε τον Ιανουάριο του 2021 και οι πρωτιές που σημείωσε δεν σταμάτησαν εκεί. Είναι η πρώτη Μαύρη-Νοτιοασιάτισσα αντιπρόεδρος, ενώ εχθές έγινε και η πρώτη γυναίκα που στα 175 χρόνια της Ναυτικής Ακαδημίας των Ηνωμένων Πολιτειών, απηύθυνε την εναρκτήρια ομιλία στην τελετή αποφοίτησης της χρονιάς 2020-2021.

«Συγχαρητήρια», είπε στους μαθητές και τις οικογένειές τους, έναν χρόνο αφού η πανδημία του κορωνοϊού κράτησε κλειστή τη σχολή. «Σηκώσατε τα μανίκια, εμβολιαστήκατε και τα καταφέρατε».

Στην ομιλία της δεν εστίασε καθόλου στο ότι έγινε η πρώτη γυναίκα που μιλά στους αποφοίτους στην ιστορία της Ακαδημίας. Επικεντρώθηκε κυρίως στις συνεχώς μεταβαλλόμενες απειλές, τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι 1.000 απόφοιτοι. Ωστόσο, σχολίασε και τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό γυναικών, οι οποίες αποφασίζουν να ενταχθούν στα σώματα της σχολής. Να σημειωθεί, βέβαια, πως έχουν περάσει μόλις 46 χρόνια από τότε που το Κογκρέσο απαίτησε την εισαγωγή γυναικών στις κλάσεις της ακαδημίας.

Η Χάρις ήταν άκρως ευδιάθετη και χαμογελαστή μέσα στο σκούρο μπλε κοστούμι που επέλεξε για την τελετή, ενώ στη διάρκειά της φόρεσε και το jacket της ακαδημίας που της προσέφεραν οι απόφοιτοι.

Η Κάμαλα Χάρις γεννήθηκε στο Όκλαντ της Καλιφόρνια από Τζαμαϊκανό πατέρα, οικονομολόγο και καθηγητή στο Στάνφορντ και Ινδή μητέρα, ερευνήτρια με σημαντικές μελέτες στο βιογραφικό της. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Howard της Ουάσιγκτον και έγινε και Περιφερειακή Εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο το 2003.

Η εκλογή της ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν ήταν η πρώτη φορά που κατέρριπτε την ανδρική κυριαρχία σε ένα αξίωμα. Εξελέγη Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας- η πρώτη γυναίκα και η πρώτη μαύρη που επιλέγεται για το αξίωμα αυτό- το 2010 και επανεξελέγη το 2014 με ευρύ προβάδισμα. Το 2016 έγινε η δεύτερη μαύρη γερουσιαστής στην ιστορία του σώματος των Δημοκρατικών, όπου ανήκει πολιτικά.