Κάμαλα Χάρις: Η Κίνα συνεχίζει να εκφοβίζει τη Νότια Σινική Θάλασσα

Κάμαλα Χάρις: Η Κίνα συνεχίζει να εκφοβίζει τη Νότια Σινική Θάλασσα
epa09256336 US Vice President Kamala Harris offers a press conference, in Mexico City, Mexico, 08 June 2021. Harris described her trip to Mexico and Guatemala on Tuesday as a 'success' because she achieved 'specific agreements' for development and migration. EPA/Jose Mendez Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις επανέλαβε σήμερα Τρίτη στη Σιγκαπούρη τις αμερικανικές κατηγορίες περί πιέσεων και εκφοβισμών στη Νότια Σινική Θάλασσα από μέρους της Κίνας, καθώς η Ουάσινγκτον συνεχίζει να προσπαθεί να σχηματίσει και να ενισχύσει περιφερειακή συμμαχία εναντίον του Πεκίνου.

Η κινεζική κυβέρνηση «συνεχίζει να ασκεί πιέσεις, να εκφοβίζει και να προβάλλει διεκδικήσεις σε πρακτικά όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα», ανέφερε η κυρία Χάρις κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Σιγκαπούρη, στην οποία επανήλθε σε ήδη διατυπωμένες θέσεις της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν ως προς την πολιτική της στην περιφέρεια της Ασίας.

«Οι ενέργειες του Πεκίνου συνεχίζουν να υπονομεύουν τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη και να απειλούν την εθνική κυριαρχία εθνών» της περιοχής, επέμεινε η αμερικανίδα αντιπρόεδρος.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε την απόφαση του κ. Μπάιντεν να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, την οποία χαρακτήρισε «θαρραλέα» και «σωστή», ενώ τόνισε πως η Ουάσινγκτον δίνει τώρα την προτεραιότητα στη συνεχιζόμενη επιχείρηση των ξένων και αφγανών συνεργατών τους μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Οι σκηνές της αμερικανικής εξόδου και η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν με κεραυνοβόλα προέλαση έθεσαν εν αμφιβόλω την ισχύ της υπερδύναμης, με την Ουάσινγκτον να προσπαθεί να καθησυχάσει τους εταίρους της.

Η κυρία Χάρις υποσχέθηκε χθες Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να «διαιωνίσουν» την «δέσμευσή τους» στην Ασία.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή της στη Σιγκαπούρη. Αναμένεται να αφιχθεί στο Βιετνάμ απόψε.