Καμμένος: Να παραιτηθεί ο Μουζάλας – Μένω στην κυβέρνηση

Καμμένος: Να παραιτηθεί ο Μουζάλας – Μένω στην κυβέρνηση
ΥΕΘΑ Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την επιστροφή του κ. Μουζάλα στην Αθήνα.

Στη θέση του για παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα επέμεινε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας -σε δηλώσεις που έκανε εν συνεχεία έξω από το Μέγαρο Μαξίμου- ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής οφείλει να υποβάλει άμεσα την παραίτηση του.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι ο πρωθυπουργός θα περιμένει τη λήξη της συνόδου υπουργών και την επιστροφή του κ. Μουζάλα για να ληφθούν οι αποφάσεις. Είπε επίσης ότι ο κ. Μουζάλας δεν έχει την εμπιστοσύνη της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Σε ερωτήματα για το εάν θα φύγουν από την κυβέρνηση αν δεν παραιτηθεί και για το εάν θα κλονιστεί η σχέση με τον κ. Τσίπρα είπε ότι «οι σχέσεις μας με τον κ. Τσίπρα είναι ξεκάθαρες, όπως ξεκάθαρο είναι ότι η κυβέρνηση έχει την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν έχει την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Μουζάλας».

Αναλυτικότερα, σε δήλωση του εξερχόμενος του Μ. Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι συζητήσαν ενόψει της αυριανής Συνόδου για το μεταναστευτικό και ότι συζήτησαν και το θέμα που έχει προκύψει με τον κ. Μουζάλα.

«Του εξήγησα ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εμμένουμε στη θέση μας, ζητώ την παραίτηση του κ. Μουζάλα, ο οποίος μπορεί να προέβη -όπως ο ίδιος λέει ζητώντας “συγγνώμη”- σε λεκτικό ατόπημα, αλλά παραυτά το θέμα είναι για εμάς πάρα πολύ σοβαρό και περιμένουμε τουλάχιστον από ευθιξία να υποβάλει την παραίτηση του άμεσα», ανέφερε ο κ. Καμμένος και προσέθεσε:

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι κατανοεί τις θέσεις τις οποίες του εκφράσαμε, όπως και την ιδιαίτερη ευαισθησία του ελληνικού λαού, και βεβαίως η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη ότι ακολουθεί την απόφαση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιμένοντας βέβαια ότι ο κ. Μουζάλας με κανέναν τρόπο δεν ήθελε να θέσει τέτοιο θέμα».

«Θα περιμένει ο πρωθυπουργός τη λήξη της Συνόδου υπουργών και την επιστροφή του κ. Μουζάλα για να ληφθούν οι αποφάσεις», σημείωσε ο κ. Καμμένος και τόνισε: «Ξεκαθαρίζω πάντως ότι οι ΑΝΕΛ επιμένουμε ότι ο κ. Μουζάλας δεν έχει την εμπιστοσύνη της ΚΟ των ΑΝΕΛ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση. Οφείλει να παραιτηθεί άμεσα».

Σε ερωτήματα για το εάν θα φύγουν από την κυβέρνηση αν δεν παραιτηθεί και για το εάν θα κλονιστεί η σχέση με τον κ. Τσίπρα είπε ότι «οι σχέσεις μας με τον κ. Τσίπρα είναι ξεκάθαρες, όπως ξεκάθαρο είναι ότι η κυβέρνηση έχει την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν έχει την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Μουζάλας».

Τι αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος για το θέμα

«Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχθηκε δημόσια το λεκτικό του σφάλμα. Ο πρωθυπουργός κατανοεί την ευαισθησία του κ. Καμμένου και του ελληνικού λαού για το ονοματολογικό. Η κυβέρνηση είναι σταθερή στην εθνική θέση για το θέμα της ονομασίας. Αυτήν την ώρα προέχει η επιτυχής έκβαση της αυριανής συνόδου για το προσφυγικό. Ο κ. Καμμένος επέμεινε στη θέση του για τον κ. Μουζάλα. Οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη σύνοδο κορυφής» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται με όλες τις δυνάμεις της για την αυριανή σύνοδο και πιστεύει ότι είναι εφικτή μία ευρωπαϊκή απόφαση για την αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Σε ερώτηση εάν ο κ. Μουζάλας είναι υπουργός υπό προθεσμία, η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι ο κ. Μουζάλας είναι ένας υπουργός που στήριξε τα κρίσιμα ζητήματα του προσφυγικού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έχει την πλήρη εμπιστοσύνη της κυβέρνησης. Πρόσθεσε, όμως, ότι από την άλλη, σε μία συγκυβέρνηση, οι συγκυβερνώντες εταίροι είναι φυσικό να θέτουν τα ζητήματα, αλλά τώρα δεν θα προσέφερε κάτι να κάνουμε μία πρόχειρη εκτίμηση για το τι θα συμβεί και να πάρουμε μία απόφαση από εδώ, ενώ εκκρεμούν σημαντικές διαβουλεύσεις.

Βούτσης: Θα δοθούν εκατέρωθεν εξηγήσεις και θα λυθεί το θέμα

«Κανείς δεν είναι υπό προθεσμία. Ούτε υπουργός ούτε συνεργαζόμενο κόμμα. Θα δοθούν εκατέρωθεν εξηγήσεις και θα λυθεί το θέμα πιστεύω. Δεν βλέπω άλλου τύπου εξελίξεις».

Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε συζήτηση που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες σχετικά με το θέμα που προέκυψε μετά την αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στα Σκόπια, τα οποία χαρακτήρισε εκ παραδρομής, όπως ο ίδιος δήλωσε, “Μακεδονία”, και τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο που ζήτησε από τον πρωθυπουργό την παραίτηση του.

«Δεν ξεκαθάρισε το θέμα αυτό; Δεν υπήρξαν επαρκείς οι εξηγήσεις», ρωτήθηκε ο κ. Βούτσης από δημοσιογράφους.

«Κατ εμέ είναι επαρκείς οι εξηγήσεις που δόθηκαν αλλά καθένας που θέτει ένα θέμα, θέλει ίσως περισσότερες», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής.