«Καμπάνα» για τις τράπεζες που παραβιάζουν το πλαφόν για τα μπόνους

«Καμπάνα» για τις τράπεζες που παραβιάζουν το πλαφόν για τα μπόνους

Ο Επίτροπος της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ ζήτησε την λήψη μέτρων για το «πολιτικά ιδιαίτερα σημαντικό θέμα» των τραπεζών.

Το θέμα των μπόνους που μοιράζουν οι τράπεζες επαναφέρει ο ο Επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, o Επίτροπος ζήτησε την λήψη μέτρων για το «πολιτικά ιδιαίτερα σημαντικό θέμα» των τραπεζών που έχουν στραφεί στη χορήγηση επιδομάτων για να παρακάμψουν την απαγόρευση από την ΕΕ της πληρωμής μπόνους που υπερβαίνουν το διπλάσιο ποσό των σταθερών αμοιβών.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω τις ισχυρές ανησυχίες μου όσον αφορά τις συνεχείς αναφορές για τη χρήση αυτών των επιδομάτων. Είναι σημαντικό να επιδείξουμε μία συλλογική αποτρεπτική στάση για το σημαντικό αυτό θέμα και να αντιμετωπίσουμε τους ισχυρισμούς ότι αγνοείται το πνεύμα, αν όχι και το γράμμα, της ευρωπαϊκής νομοθεσίας», έγραψε ο κ. Μπαρνιέ σε επιστολή του, με ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου, προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority, EBA) κ. Αντρέα Ενρία.

Οι τράπεζες Barclays, HSBC, Lloyds Banking Group και Royal Bank of Scotland είναι μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν καθιερώσει τη χορήγηση επιδομάτων σε αντίδραση στο πλαφόν που επιβλήθηκε στο ύψος του μπόνους.

Οι τράπεζες προειδοποίησαν ότι το πλαφόν θα πλήξει την ανταγωνιστικότητά τους και θα τους αναγκάσει να αυξήσουν τις σταθερές αμοιβές.

Ο Μπαρνιέ ζήτησε από τον Ενρία να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της έρευνας της EBΑ σχετικά με την παράκαμψη του πλαφόν στα μπόνους έως το τέλος του μήνα «για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε ανησυχία έγκαιρα με συντονισμένη πολιτική αντίδραση».

Διαβάστε ακόμη:

Οι «λύκοι» της Wall Street