«Καμπάνα» υποβάθμισης της Γαλλίας μετά από τις πρόωρες εκλογές και την ευρω-ήττα του Μακρόν

«Καμπάνα» υποβάθμισης της Γαλλίας μετά από τις πρόωρες εκλογές και την ευρω-ήττα του Μακρόν
epa11400684 French President Emmanuel Macron is displayed on a large screen during a televised address to the nation, at the electoral party of the French right-wing party National Rally (Rassemblement National or RN) in Paris, France, 09 June 2024, after the first results of the European elections. The French president announced the dissolution of the National Assembly, the French Parliament lower house, and called for new general elections after his party suffered defeat in the European elections. The list of the Rassemblement National, led by party chief Jordan Bardella, is given winner in France according to first estimations after polls. EPA/ANDRE PAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές συνιστούν «πιστωτικά αρνητικό» (credit negative) το αξιόχρεο της Γαλλίας.

Σήμα κινδύνου για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας… εξέπεμψε η Moody’s μετά από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Υπενθυμίζεται πως η Moody’s έχει τη Γαλλία στη βαθμίδα Aa2, πάνω από τις αντίστοιχες αξιολογήσεις των Fitch και S&P Global.

Στη σχετική έκθεση οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης σημειώνουν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές συνιστούν «πιστωτικά αρνητικό» (credit negative) το αξιόχρεο της Γαλλίας και «αυξάνουν τους κινδύνους για τη δημοσιονομική εξυγίανση».

«Πιθανή πολιτική αστάθεια αποτελεί πιστωτικό κίνδυνο, δεδομένης της δύσκολης δημοσιονομικής εικόνας που θα κληρονομήσει η επόμενη κυβέρνηση» υποστηρίζει η Moody’s, προσθέτοντας ότι οι επί του παρόντος «σταθερές» προοπτικές για την αξιολόγηση της Γαλλίας θα μπορούσαν να μειωθούν σε «αρνητικές» εάν τα χαρακτηριστικά του γαλλικού δημοσίου χρέους επιδεινωθούν περαιτέρω.

«Μια αποδυνάμωση της δέσμευσης για δημοσιονομική εξυγίανση θα αυξήσει επίσης τις πιστωτικές πιέσεις προς τα κάτω» σημειώνει η Moody’s

Το Reuters σημειώνει πως ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές-σοκ τη Δευτέρα, μετά την οδυνηρή ήττα στην ψηφοφορία του Σαββατοκύριακου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Η απροσδόκητη απόφαση του Μακρόν θα μπορούσε να παραδώσει σημαντική πολιτική δύναμη στην ακροδεξιά μετά από χρόνια στο περιθώριο και να ευνουχίσει την προεδρία του τρία χρόνια πριν από τη λήξη της.

Η νομοθετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου, λιγότερο από ένα μήνα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, με δεύτερο γύρο τον Ιούλιο.

Η Moody’s τόνισε ότι το βάρος του χρέους της χώρας, το οποίο ήδη υπερβαίνει το 110% του ΑΕΠ, είναι υψηλότερο από άλλες χώρες με παρόμοια αξιολόγηση και έχει σημειώσει σχεδόν συνεχή αύξηση από τη δεκαετία του 1970 λόγω των σταθερά μεγάλων διαρθρωτικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: