«Καμπανάκι» Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή

«Καμπανάκι» Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή
epa09002360 US President Joe Biden (L) delivers remarks to Department of Defense personnel as US Vice President Kamala Harris (R) looks on, at the Pentagon in Arlington, Virginia, USA, 10 February 2021. EPA/MICHAEL REYNOLDS / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόληψη δασικών πυρκαγιών, ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ανακατασκευή και εκσυγχρονισμός έργων υποδομής.

Προειδοποίηση για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής απηύθυνε χθες, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στις δυτικές ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Μιλώντας τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα της πολιτείας του Αϊνταχο, Μπόιζι, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε τις απειλές που αντιμετωπίζει ο πλανήτης εξαιτίας της υπερθέρμανσης.

Φθάνοντας αργότερα τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα της Καλιφόρνιας, Σακραμέντο, για να περιηγηθεί στις καμένες εκτάσεις της περιοχής, ο Μπάιντεν επέλεξε να σταθεί δίπλα στον Δημοκρατικό κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ, η πολιτική τύχη του οποίου κρινόταν στο χθεσινό δημοψήφισμα με αίτημα την καθαίρεσή του.

Κατά την προσγείωσή του ύστερα από πτήση πάνω από τα καμένα δάση της βόρειας Καλιφόρνιας, ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε: «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι οι πυρκαγιές αυτές ενισχύθηκαν από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Δεν έχει να κάνει με δημοκρατικές και ρεπουμπλικανικές πολιτείες.

Το θέμα μας είναι η φωτιά, μόνο η φωτιά. Σπίτια και μοναδικές αναμνήσεις χάθηκαν για πάντα. Οι πυρκαγιές είναι σήμα συναγερμού για τη χώρα μας». Στις αρχές του μήνα ο πρόεδρος Μπάιντεν επισκέφθηκε τη Λουιζιάνα, το Νιου Τζέρσεϊ και τη Νέα Υόρκη, για να επιθεωρήσει τις ζημιές που προκάλεσε το πέρασμα του τυφώνα «Αϊντα».

Ο Λευκός Οίκος και η ηγεσία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο φιλοδοξούν να περάσουν δύο σημαντικά νομοσχέδια μέχρι το τέλος του μήνα, τα οποία θα οδηγήσουν στην έγκριση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας, την ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό έργων υποδομής και την αντικατάσταση όλων των συμβατικών οχημάτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με ηλεκτρικά. Το ένα από τα δύο νομοσχέδια περιλαμβάνει άρθρο για την εκταμίευση 135 δισ. δολαρίων για πρόληψη δασικών πυρκαγιών, αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ανομβρίας στις δυτικές ΗΠΑ και προώθηση της «καθαρής» ενέργειας σε αγροτικές περιοχές της χώρας.

Μιλώντας στο Σακραμέντο, ο πρόεδρος Μπάιντεν εξήγησε ότι τα κονδύλια ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων που θα δαπανηθούν σε μια δεκαετία για έργα εκσυγχρονισμού, δεν αντιπροσωπεύουν παρά κλάσμα του ΑΕΠ της χώρας.