«Καμπανάκι» ΟΗΕ για μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν

«Καμπανάκι» ΟΗΕ για μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν
epa07468135 A handout photo made available by the United Nations (UN) shows a wide view of the Security Council meeting on the situation in the Middle East (Syria), in New York, New York, USA, 27 March 2019 (issued 28 March 2019). The Security Council met on 27 March at the request of Syria following the US decision to recognize Israel's sovereignty over the Golan Heights in violation of international law. EPA/UN PHOTO/ESKINDER DEBEBE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν παραμένει απελπιστική», σημείωσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Τετάρτη ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Το Αφγανιστάν χρειάζεται επείγουσα και βιώσιμη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα για να προληφθεί μια μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι, προειδοποιώντας για παγκόσμιες επιπτώσεις αν συμβεί αυτό.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν παραμένει απελπιστική», σημείωσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Τετάρτη έπειτα από τριήμερη επίσκεψή του στη χώρα. «Αν οι δημόσιες υπηρεσίες και η οικονομία καταρρεύσουν, θα δούμε ακόμη περισσότερα δεινά, αστάθεια και εκτοπισμούς τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας», πρόσθεσε.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει ως εκ τούτου να εμπλακεί στο Αφγανιστάν- και γρήγορα- προκειμένου να προληφθεί μια ακόμη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση, η οποία δεν θα έχει μόνον περιφερειακές επιπτώσεις, αλλά παγκόσμιες επιπτώσεις’, υπογράμμισε.

Προτού ακόμη καταλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν τον περασμένο μήνα στο Αφγανιστάν, ο Γκράντι είχε δηλώσει ότι περισσότεροι από 18 εκατομμύρια Αφγανοί, ή περίπου ο μισός πληθυσμός, χρειαζόταν ανθρωπιστική βοήθεια. Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Αφγανοί έχουν ήδη εκτοπιστεί στη χώρα, η οποία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την ξηρασία και την πανδημία της COVID-19.

Η φτώχεια και η πείνα έχουν κλιμακωθεί από τότε που ανέβηκαν στην εξουσία οι Ταλιμπάν και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σε διεθνή διάσκεψη αυτήν την εβδομάδα ότι οι Αφγανοί αντιμετωπίζουν «ίσως την πιο επικίνδυνη γι’ αυτούς ώρα».

Οι δωρητές στην διάσκεψη δεσμεύτηκαν για την χορήγηση άνω του 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για να βοηθήσουν το Αφγανιστάν.