Καμπανάκι ΠΟΥ για την Ευρώπη: Ανησυχητικό το επίπεδο μετάδοσης του ιού

Καμπανάκι ΠΟΥ για την Ευρώπη: Ανησυχητικό το επίπεδο μετάδοσης του ιού
epa08487567 Medical workers wearing protective gear take samples from students to test for the coronavirus and COVID-19 disease, in Gangseo-gu community health center in Seoul, South Korea, 16 June 2020. EPA/KIM CHUL-SOO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Οι αριθμοί του Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να χρησιμεύσουν ως συναγερμός για όλους εμάς» σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε από την Κοπεγχάγη ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε.

Το επίπεδο μετάδοσης της Covid-19 είναι «ανησυχητικό» στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις συντομεύσεις της καραντίνας που αποφασίσθηκαν ή εξετάζονται σε χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία.

«Οι αριθμοί του Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να χρησιμεύσουν ως συναγερμός για όλους εμάς» σε όλη την Ευρώπη, όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι πλέον μεγαλύτερος εκείνων που είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, δήλωσε από την Κοπεγχάγη ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε.

Ο εν λόγω οργανισμός του ΟΗΕ απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να συστήσει καραντίνα μικρότερη των 14 ημερών για όσους έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό.

«Η σύστασή μας για καραντίνα 14 ημερών βασίσθηκε σ’ αυτά που γνωρίζουμε για την περίοδο επώασης και την περίοδο μετάδοσης της νόσου, δεν θα την αλλάζαμε παρά μόνο στη βάση μιας αλλαγής αυτών που γνωρίζουμε από την επιστήμη, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα», επέμεινε η Κάθριν Σμόλγουντ, υπεύθυνη για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον κλάδο του ΠΟΥ, που είναι αρμόδιος για την Ευρώπη.

Στη Γαλλία, η διάρκεια της απομόνωσης μειώθηκε στις επτά ημέρες σε περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Είναι δέκα ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Κροατία, εξετάζουν αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να την μειώσουν.

«Όταν γνωρίζουμε τον τεράστιο αντίκτυπο στο άτομο και την κοινωνία που μπορεί να έχει μια μείωση, ακόμη και ελάχιστη, της διάρκειας της καραντίνας (…), ενθαρρύνω τις χώρες της περιοχής να ακολουθήσουν μια κανονική επιστημονική διαδικασία με τους ειδικούς τους και να διερευνήσουν τις ασφαλείς επιλογές μείωσης», επέμεινε ο Κλούγκε.

Αύξηση 167% των διαγνωσμένων κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αγγλία

Αύξηση 167% στον αριθμό των νέων διεγνωσμένων κρουσμάτων κορωνοϊού έχει καταγραφεί στην Αγγλία, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία εξέτασης και ιχνηλάτησης του Covid-19 του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας.

Η υπηρεσία αυτή διευκρίνισε ότι ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων αυξάνεται από τις αρχές του Ιουλίου και τώρα έχει διπλασιαστεί σε σχέση με αυτόν που καταγραφόταν τον Μάιο όταν άρχισε τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Η βρετανική κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις μετά τις αυξανόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες για να κάνουν το τεστ για τον νέο κορωνοϊό και τις καθυστερήσεις για να πάρουν τα αποτελέσματα.

Η υπηρεσία αυτή Test and Trace σημείωσε ότι οι χρόνοι εξυπηρέτησης για τα τεστ που γίνονται στα σημεία αναφοράς έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την ίδια, αυξηθεί έχουν επίσης οι χρόνοι και για τα τεστ που γίνονται στο σπίτι.

Επίσης σύμφωνα με την Test and Trace, με το 82,6% από τους 15.526 ανθρώπους που υπάχθηκαν στο σύστημα επιτεύχθηκε επικοινωνία και τους ζητήθηκε η παροχή πληροφοριών για τις επαφές τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 61.790 άνθρωποι να ταυτοποιηθούν ως στενές επαφές κρουσμάτων νέου κορωνοϊού. Στις περιπτώσεις αυτές που υπήρχαν διαθέσιμα λεπτομερή στοιχεία επικοινωνίας, με το 83,9% επιτεύχθηκε επικοινωνία, όπως και με το 73,9% από όλες τις επαφές τους που ταυτοποιήθηκαν.