Καμπανάκι Σύψα: Τραγικές οι εικόνες στα νοσοκομεία- Κυλιόμενα lockdown για όσο χρειαστεί

Καμπανάκι Σύψα: Τραγικές οι εικόνες στα νοσοκομεία- Κυλιόμενα lockdown για όσο χρειαστεί
νικος συψας youtube
«Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50ρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν. Ο ιός δείχνει τα δόντια του και έχει πολύ άσχημο πρόσωπο», τόνισε ο κ. Σύψας.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την τεράστια πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας, από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο εγκλεισμός είναι το μόνο ισχυρό όπλο που έχουμε και κάλεσε να προετοιμαστούμε για κυλιόμενα lockdown, μέχρι την άνοιξη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, μπορεί τα κρούσματα να έχουν πέσει κάτω από 3.000 ωστόσο υπάρχουν πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, όπως είναι ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10% (από όσους ελέγχονται βρίσκονται θετικοί το 10%) τη στιγμή που το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι το 4%.

Μάλιστα, όπως είπε μιλώντας στον Σκάι, σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμη και στο 19%. Επιπλέον ο δείκτης R βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1, μεταξύ 1,2 και 1,4.

Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών από τα 75 στα 65, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο συνέβη και στην Ιταλία.

«Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50αρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν», «δεν είναι καθόλου αστείο, ο ιός δείχνει τα δόντια του και έχει πολύ άσχημο πρόσωπο», τόνισε ο κ. Σύψας.

Κυλιόμενα lockdown για όσο χρειαστεί

Ο Νίκος Σύψας τόνισε, ότι ο εγκλεισμός είναι το μόνο ισχυρό όπλο το οποίο έχουμε, «τα δοκιμάσαμε όλα και απέτυχαν» είπε χαρακτηριστικά. Ο καθηγητής, εξέφρασε την άποψη ότι στις 30 Νοεμβρίου δεν θα είναι τόσο καλά τα στοιχεία για να σταματήσει το lockdown. Ο Μάρτιος, πρόσθεσε έδειξε ότι ο εγκλεισμός ρίχνει απότομα την επιδημία και αυτό το όπλο θα χρησιμοποιηθεί όσο χρειαστεί για να τεθεί σε έλεγχο η πανδημία.

Ακόμη και αν ανοίξουμε σημείωσε ο κ. Σύψας θα υπάρξει ξανά κλείσιμο μετά από μια ή δύο εβδομάδες. «Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα και για κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη» είπε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, όταν σταματήσει η τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας και υπάρχει διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες αλλά και σε ΜΕΘ, μόνο τότε μπορούμε να σκεφτούμε να ελαττώσουμε τα μέτρα.