Κάμψη του πληθωρισμού στην Ελλάδα, 2,7% τον Απρίλιο – «Quo Vadis?» για την Ευρωζώνη και την ΕΚΤ

Κάμψη του πληθωρισμού στην Ελλάδα, 2,7% τον Απρίλιο – «Quo Vadis?» για την Ευρωζώνη και την ΕΚΤ
inflation Increased product sales growth basket growth, market or consumer price index concept shopping cart with food increase with arrow graph on the coin inflation VAT Photo: Shutterstock
Σημαντικά πάνω από τα επίπεδα που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη σταθερότητα των τιμών.

Σημαντική κάμψη εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Απρίλιο σε μηνιαίο επίπεδο ενώ παρέμεινε χωρίς μεταβολή στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat την Παρασκευή, με τη χώρα μας να παραμένει σημαντικά πάνω από τα επίπεδα που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη σταθερότητα των τιμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,7% έναντι 3,1% τον Μάρτιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,2%, χωρίς μεταβολή σε σχέση με τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 2,1%.

Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,6%, χωρίς μεταβολή σε σχέση με τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,5%.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,7%, αυξημένος από το 2,4% του Μαρτίου και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 2,5%.

Τα ερωτήματα για την ΕΚΤ

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει ως στόχο τη διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 2%, για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Μετά από τα σημερινά στοιχεία που δείχνουν την «ανθεκτικότηταα» του πληθωρισμού εν μέσω και των πιέσεων που ασκούν στην Ευρωζώνη οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ, μένουν να φανούν οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων, ειδικότερα ενόψει της συνεδρίασης της συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της ευρωτράπεζας στις 5 Ιουνίου.

Το Reuters σημειώνει πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ αρχίσει να προετοιμάζουν το έδαφος για την όγδοη μείωση των επιτοκίων  μέσα σε 13 μήνες, καθώς ο εμπορικός πόλεμος θα επιβαρύνει τις τιμές και θα μπορούσε ακόμη και να συμπαρασύρει τον πληθωρισμό κάτω από το στόχο.

Ενώ νωρίτερα η ΕΚΤ έβλεπε τον πληθωρισμό να επιστρέφει στο στόχο μόνο το 2026, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λένε τώρα ότι ο στόχος έχει ουσιαστικά επιτευχθεί.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι εμπορικές διαμάχες επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και περιορίζουν τις επενδύσεις, ενώ έχουν ήδη πιέσει προς τα κάτω τις τιμές της ενέργειας και έχουν ενισχύσει το ευρώ, καθιστώντας τις εισαγωγές φθηνότερες. Επιπλέον, πολλοί φοβούνται ότι η Κίνα θα μπορούσε να αρχίσει να απορρίπτει τα πλεονάζοντα προϊόντα της στην Ευρώπη, δεδομένης της περιορισμένης πρόσβασής της στις ΗΠΑ.

Ενώ μια πιο κατακερματισμένη παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε τελικά να αυξήσει το κόστος παραγωγής, αυτός ο ανοδικός κίνδυνος θεωρείται μάλλον περιορισμένος και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό διατηρούνται σταθερές γύρω από τον στόχο της ΕΚΤ για το 2%.

Οι περισσότερες δαπάνες για την άμυνα θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν τις τιμές, καθώς αυτό είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά οι όποιες τέτοιες δαπάνες είναι ακόμη πολύ μακριά στο μέλλον και μπορεί να έχουν μόνο περιορισμένο αντίκτυπο στις τιμές, λένε οι οικονομολόγοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: