«Κανένα σχόλιο» από τον Τσακαλώτο για τα Wikileaks μετά τη συνάντηση με τους θεσμούς

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τέθηκε επί τάπητος το χρονοδιάγραμμα με οδικό χάρτη το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, και όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος «έγινε μια εισαγωγική συζήτηση, βάλαμε το χρονοδιάγραμμα της πρώτης εβδομάδας, έως την άλλη Δευτέρα, και τον οδικό χάρτη έως το Eurogroup της 22 Απριλίου».

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό Οικονομικών, στη συνάντηση δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα Wikileaks. Ερωτηθείς εάν υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή πλευρά επισήμως ή ανεπισήμως συντάχτηκε με το ΔΝΤ απάντησε «κανένα σχόλιο».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προλάβει έως τις 12 Απριλίου να κλείσει όλα τα ανοιχτά θέματα και να θέσει το ζήτημα του χρέους στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που θα πραγματοποιηθεί 15-17 Απριλίου στην Ουάσινγκτον.

Τα ζητήματα είναι ήδη γνωστά και αφορούν το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και το φορολογικό, καθώς και η οριστικοποίηση των μέτρων ύψους 5,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018.

Χωρίς να υπάρχει ακόμη κάποια επιβεβαίωση, το αφορολόγητο όριο αναμένεται να μειωθεί από τα 9.550 ευρώ πιθανότατα στα 9.100 ευρώ ετησίως, μέσω της μείωσης έκπτωσης φόρου από τα 2.100 στα 2.000 ευρώ. Επιπλέον, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης αναμένεται να μονιμοποιηθεί για τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και πάνω, ενώ πολύ πιθανή πρέπει να θεωρείται και η αύξηση της φορολογίας για τα εισοδήματα από ακίνητα.

Σχετικά άρθρα