«Κανένα σχόλιο» από τον Τσακαλώτο για τα Wikileaks μετά τη συνάντηση με τους θεσμούς

«Κανένα σχόλιο» από τον Τσακαλώτο για τα Wikileaks μετά τη συνάντηση με τους θεσμούς
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φτάνει σε κεντρικό ξενοδοχείο για τη συνάντηση με τους θεσμούς, τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 Ξεκίνησαν πάλι, σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, στον απόηχο των πρόσφατων αποκαλύψεων του wikileaks. Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, αντικείμενο αυτού του γύρου της διαπραγμάτευσης παραμένουν το φορολογικό, το ασφαλιστικό, οι αποκρατικοποιήσεις και τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ /STR

Τέθηκε επί τάπητος το χρονοδιάγραμμα με οδικό χάρτη το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, και όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος «έγινε μια εισαγωγική συζήτηση, βάλαμε το χρονοδιάγραμμα της πρώτης εβδομάδας, έως την άλλη Δευτέρα, και τον οδικό χάρτη έως το Eurogroup της 22 Απριλίου».

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό Οικονομικών, στη συνάντηση δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα Wikileaks. Ερωτηθείς εάν υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή πλευρά επισήμως ή ανεπισήμως συντάχτηκε με το ΔΝΤ απάντησε «κανένα σχόλιο».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προλάβει έως τις 12 Απριλίου να κλείσει όλα τα ανοιχτά θέματα και να θέσει το ζήτημα του χρέους στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που θα πραγματοποιηθεί 15-17 Απριλίου στην Ουάσινγκτον.

Τα ζητήματα είναι ήδη γνωστά και αφορούν το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και το φορολογικό, καθώς και η οριστικοποίηση των μέτρων ύψους 5,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018.

Χωρίς να υπάρχει ακόμη κάποια επιβεβαίωση, το αφορολόγητο όριο αναμένεται να μειωθεί από τα 9.550 ευρώ πιθανότατα στα 9.100 ευρώ ετησίως, μέσω της μείωσης έκπτωσης φόρου από τα 2.100 στα 2.000 ευρώ. Επιπλέον, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης αναμένεται να μονιμοποιηθεί για τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και πάνω, ενώ πολύ πιθανή πρέπει να θεωρείται και η αύξηση της φορολογίας για τα εισοδήματα από ακίνητα.