Κάνει πίσω το ΔΝΤ για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους;

Κάνει πίσω το ΔΝΤ για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους;

Η Λαγκάρντ τώρα προτείνει «ανάπτυξη» και «νέες θέσεις εργασίας» για να μειωθεί το χρέος μας.

Μετά τα συνεχή δημοσιεύματα περί κόντρας Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Γερμανίας για το «κούρεμα» του χρέους, αλλά και την δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα στους FT για προτροπές του Ταμείου προς αυτή την κατεύθυνση, σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα.

Σε ερώτηση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και τη μείωση του ανέφερε ότι λύση είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας, παρουσιάζοντας τη Βίβλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη, στις Βρυξέλλες, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσει ευθέως νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Συμπλήρωσε δε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αρχίσει να δουλεύει πάνω στις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη και έκανε λόγο για μία περίπλοκη αποστολή για την οποία όμως -όπως τόνισε- όμως υπάρχει «οδικός χάρτης».

Ούτε το ΔΝΤ δεν ξέρει πότε επιστρέφει η τρόικα

Η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε παράλληλα ότι θα δοθεί προσοχή και στα επίπεδα του χρέους του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία της για την υψηλή ανεργία στην Ευρώπη και υπογράμμισε ότι η απειλή της κρίσης μπορεί να «ξεθωριάζει», αλλά η υψηλή ανεργία των νέων στην Ευρώπη έχει αρνητικές επιπτώσεις για την μελλοντική ανάπτυξη.

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη» είπε και προσθεσε ότι «η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών είναι το κλειδί για να γίνει αυτό». Ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το ελληνικό χρέος.