Κάνει πίσω ο Τραμπ με τους δασμούς στα αυτοκίνητα μετά από συνεννόηση με τη Γερμανία;

Κάνει πίσω ο Τραμπ με τους δασμούς στα αυτοκίνητα μετά από συνεννόηση με τη Γερμανία;
epa06857317 (FILE) - Cars of German car maker Mercedes Benz are parked at the automotive terminal at the port of Bremerhaven, northern Germany, 23 July 2017 (re-issued 02 July 2018). Reports on 02 July 2018 state the European Commission has warned USA of a possible global retaliation if it goes ahead with punitive tariffs on car imports from the European Union. The value of a possible retaliation could amount to some 300 billion USD. US President Donald has threatened to impose punitive tariffs of some 20 per cent on vehicles imported to USA. EPA/FOCKE STRANGMANN

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, Γερμανοί διπλωμάτες έλαβαν μια εναλλακτική πρόταση από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Γερμανία δήλωσε στους επικεφαλής των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανίων ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να πάρει πίσω την απειλή περί επιβολής δασμών στα αυτοκίνητα που εισάγονται από την ΕΕ με αντάλλαγμα παραχωρήσεις, σύμφωνα με πηγή της βιομηχανίας που επικαλείται το Reuters.

H γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt έγραψε ότι ο πρεσβευτής Ρίτσαρντ Γκρενέλ είπε σε κορυφαία στελέχη της Daimler, της Volkswagen και της BMW ότι ο Τραμπ θα άρει τους επαπειλούμενους δασμούς εάν η ΕΕ ακυρώσει τους δασμούς στα αμερικανικά οχήματα που εισάγονται στην Ένωση.

Η ένωση γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανίων VDA ανέφερε ότι σε συζητήσεις με τον πρεσβευτή Γκρενέλ έχει κατ’ επανάληψη ταχθεί υπέρ του ελεύθερου και θεμιτού εμπορίου. «Αλλά είναι σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται αποκλειστικά σε πολιτικό επίπεδο», ανέφερε σε ανακοίνωση. Σύμφωνα με την VDA, οι υπαινιγμοί για αμοιβαία άρση των δασμών και άλλων εμποδίων στο εμπόριο είναι θετικές ενδείξεις.

Σήμα Μέρκελ για μείωση των δασμών στα αμερικανικά αυτοκίνητα

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα ταχθεί υπέρ της μείωσης των ευρωπαϊκών δασμών στις εισαγωγές αμερικανικών οχημάτων, απαντώντας στην προσφορά της Ουάσινγκτον.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι τα όποια τέτοια μέτρα θα απαιτήσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει επίσης τους δασμούς στα οχήματα που εισάγονται από άλλες χώρες εκτός των ΗΠΑ, διαφορετικά το σχέδιο αυτό δεν θα συνάδει με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Όταν θέλουμε να διαπραγματευθούμε δασμούς, για παράδειγμα στα αυτοκίνητα, χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή θέση και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε γι’ αυτή», δήλωσε η Μέρκελ. «Θα ήμουν έτοιμη να στηρίξω τις διαπραγματεύσεις για μείωση των δασμών, αλλά δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό μόνο με τις ΗΠΑ».

Διαβάστε ακόμη: Το μυστικό σχέδιο της Ευρώπης για να γλιτώσει τους αμερικανικούς δασμούς στα αυτοκίνητα