Κάνει πίσω ο Τσίπρας στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό;

Κάνει πίσω ο Τσίπρας στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό;
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΔΕΞΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Τις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα παρουσιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός.

«Βουλή, Βουλή και τότε δημοψήφισμα». Με αυτόν τον λακωνικό τρόπο ο Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, περιέγραψε τη νέα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Επικρατείας εννοούσε ότι η νέα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον αυτή που υπερασπιζόταν ο Αλέξης Τσίπρας ως την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι επιθυμούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται απευθείας από τον λαό και ότι γι’ αυτό το σημαντικό ζήτημα θα έκανε δημοψήφισμα προκειμένου οι Ελληνες να εκφράσουν συμβουλευτικά τη δική τους προτίμηση.

Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης συζητήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, πάνω στην πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός και η οποία αναμένεται να γνωστοποιηθεί στην αυριανή εκδήλωση, στο πλαίσιο των προτάσεων που θα παρουσιάσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η λογική της πρότασης θα κινείται στην εξής κατεύθυνση: εάν η Βουλή αδυνατεί να εκλέξει ΠτΔ, τότε εκείνος να εκλέγεται από τον λαό. Παράμετρος που επίσης θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα είναι και το θέμα των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ.
Σήμερα πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα, καθώς ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στις 20:00 στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο Προαύλιο της Νότιας Πτέρυγας της Βουλής των Ελλήνων.

Με την εκδήλωση ουσιαστικά σηματοδοτείται η έναρξη ενός μεγάλου δημόσιου διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με ορίζοντα -σύμφωνα με τον προγραμματισμό- την άνοιξη του 2017.

Ο Αλέξης Τσίπρας, με το μήνυμά του για την 42η επέτειο της Μεταπολίτευσης, απηύθυνε πρόσκληση στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα απ’ όλα στον ίδιο τον λαό, για έναν «ευρύ, ανοικτό και γόνιμο διάλογο» πάνω στην συνταγματική μεταρρύθμιση.
Βασικός στόχος των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης συνολικά για τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, στην οποία εντάσσονται οι προτάσεις που καταθέτει στον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση, είναι: Η ενίσχυση της δημοκρατίας μέσα από δημοκρατικές τομές. Η υπέρβαση των συσσωρευμένων αντιφάσεων που οδήγησαν στην πολιτική κρίση. Η ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα, ώστε να αρθούν τα στεγανά που χωρίζουν το πολιτικό σύστημα από την κοινωνία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι προτάσεις που θα καταθέσει ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης θεσμών άμεσης δημοκρατίας, της ενίσχυσης του κράτους δικαίου, της ενίσχυσης της εξουσίας του κοινοβουλίου έναντι της εκτελεστικής εξουσίας, της κατοχύρωσης κοινωνικών αγαθών και της προστασίας της εργασίας.

Επίσης θα περιλαμβάνονται θεσμικά αντίβαρα «ώστε να εκλείψουν φαινόμενα αυθαιρεσιών που χαρακτήρισαν την περίοδο του δικομματισμού», καθώς επίσης και αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τις ασυλίες των βουλευτών, τα κοινοβουλευτικά προνόμια, και διασφάλιση της διαφάνειας στην χρηματοδότηση των κομμάτων.