«Κάνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ανταγωνιστική»

«Κάνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ανταγωνιστική»

Ημερίδα σχετικά με τις προκλήσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις και τη συνεργασία στην ΕΕ των 28, διοργάνωσε η βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς ξεκινά μόλις να συνέρχεται –στο μεγαλύτερο μέρος της τουλάχιστον- από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουν οι ευρωπαϊκές αρχές να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλες αγορές περιβάλλον, που θα μπορεί να προσφέρει ένα ποιοτικό βιοτικό επίπεδο για τους Ευρωπαίους πολίτες, αποτέλεσαν το επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε η Πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήναστην οποία βρέθηκε το FortuneGreece.com.

Στόχος του οικονομικού σεμιναρίου «Κάνοντας την ΕΕ πιο ανταγωνιστική» ήταν η συζήτηση μεταξύ των Βρετανών και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων με επίκεντρο την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, καθώς και την ανάγκη για οικονομική μεταρρύθμιση. Με το μότο «Business is Great», η πρωτοβουλία είχε ως εφαλτήριο την ρήση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, τον Ιούλιο του 2014, ότι δράση στους παραπάνω τομείς αποτελεί μια από τις προτεραιότητές του.

«Η Βρετανία υποστηρίζει οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα ωφελήσουν όλους στην Ευρώπη. Για τα σημαντικά ζητήματα του ελεύθερου εμπορίου, την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη και τη βελτίωση του Ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, θέλουμε η Ελλάδα να συνεργαστεί μαζί μας στην ΕΕ. Και οι δυο έχουμε πολλά να κερδίσουμε απ’ αυτό», δήλωσε ο Βρετανός Πρέσβης Τζων Κίττμερ, κατά την εναρκτήρια ομιλία του.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο δημοσίευμα του Economist, που κατονόμαζε ως τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία την μαστιζόμενη από ανεργία, αποπληθωρισμό και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ευρωπαϊκή οικονομία, ο κ. Κίττμερ εστίασε στην ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ των 28 και τόνισε πως οι αλλαγές στην ηγεσία της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου παρέχουν τη δυνατότητα εργασίας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όπως τόνισαν στις τοποθετήσεις τους τόσο ο Βρετανός πρέσβης, όσο και ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών στο Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τζούλιαν Κινγκ, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν ευκολότερο το εμπόριο για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πέραν των συνόρων τους και θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα στην παγκόσμια αγορά.

«Το άνοιγμα των αγορών είναι ένα κρίσιμο στοιχείο και το Ηνωμένο Βασίλειο ζητά να κρατήσει το εμπόριο στο επίκεντρο της ατζέντας για την ανάπτυξη της ΕΕ και να ανοίξει νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους του, το Ηνωμένο Βασίλειο στοχεύει στο να ενισχύσει την ενιαία αγορά, εστιάζοντας στην ανάπτυξη υπηρεσιών, της ενέργειας και της ψηφιακής οικονομίας, καθώς και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας με την άρση των κανονιστικών επιβαρύνσεων», επεσήμανε ο κος. Κινγκ και αναφέρθηκε στην ανάγκη πιο «έξυπνης» νομοθεσίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 1,4%.

Αφορμή για την τοποθέτηση αυτή του Τζούλιαν Κινγκ αποτέλεσε η υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 27 Ιουνίου, μιας «στρατηγικής ατζέντας» για το έργο της ΕΕ. Ως μέρος των προσπαθειών για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, το Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η μείωση του περιττού διοικητικού φόρτου και του κόστους συμμόρφωσης με συγκεκριμένο τρόπο» πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα.

Στην ομιλία του ο κ. Κινγκ αναφέρθηκε επίσης στα οικονομικά οφέλη της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (TTIP) μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένων Πολιτειών, που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 140 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών του Foreign Office στάθηκε επίσης στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία, όπως είπε, έχει αρχίσει να παρουσιάσει θετικά οικονομικά δείγματα ανάπτυξης. Μίλησε ακόμη για τις μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες εκτιμά πως θα είναι επωφελείς για το σύνολο της ΕΕ, όπως και για την Ελλάδα. «Επιδιώκουμε μεταρρυθμίσεις που αφορούν σε όλα τα Κράτη-Μέλη και συνεργαζόμαστε με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να προσδιορίσουμε τα κοινά μας συμφέροντα», πρόσθεσε ο Τζούλιαν Κινγκ και κατέληξε πως «για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει η ΕΕ να γίνει πιο ανταγωνιστική, πιο ευέλικτη και πιο δημοκρατική».

Στην ημερίδα της βρετανικής πρεσβείας απηύθυναν ακόμη χαιρετισμούς ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τιμ Χέμινγκς και ο Επικεφαλής Οικονομικών Ερευνών του think-tank Open Europe Ραούλ Ρουπαρέλ.

Ο Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις κινήσεις που θα μπορούσαν να καταστήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία πιο ανταγωνιστική. Συγκεκριμένα, τόνισε πως χρειάζονται:

1. Μεταρρύθμιση της ψηφιακής αγοράς
2. Ενίσχυση της καινοτομίας και επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο της Ευρώπης
3. Ελεύθερο εμπόριο.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη μέσα στην τελευταία χρονιά υπήρξε θεαματική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, κυρίως λόγω της απόφασης μεταστροφής του προσανατολισμού της χώρας στο διεθνές εμπόριο σε μία πιο φιλελεύθερη κατεύθυνση. Στόχος για το άμεσο μέλλον, κατά τον υφυπουργό Ανάπτυξης, είναι να αλλάξει η «red tape» νοοτροπία απέναντι σε υποψήφιους επενδυτές και να μετατραπεί η ελληνική οικονομία σε «red carpet», με σημαντικές παρεμβάσεις στη νομοθεσία.

Από την πλευρά της η Εύη Χριστοφιλοπούλου μίλησε για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να βοηθήσει τις επιχειρήσεις μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων που προσφέρει το διαδίκτυο. Η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρθηκε στα αναμορφωμένα ΚΕΠ, αλλά και το πρόγραμμα «Διαύγεια» που δίνει στον πολίτη για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ελέγχει online τις δραστηριότητες των αρχών. Ως προς την ΕΕ, τόνισε πως υπάρχει ανάγκη αλλαγών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την υπάρχουσα οικονομική πολιτική που ακολουθείται, η οποία, όπως επεσήμανε, βοηθά την άνοδο του λαϊκισμού και του εθνικισμού.

Ο Ραούλ Ρουπαρέλ, οικονομικός αναλυτής του Open Democracy -ενός βρετανικού think tank που ειδικεύεται σε θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας- ανέφερε πως η Ευρώπη περνά μία περίοδο «υπαρξιακής κρίσης», καθώς δεν κινούνται όλα τα κράτη στην ΕΕ των 28 με την ίδια ταχύτητα. Ο κ. Ρουπαρέλ επεσήμανε πως χρειάζεται η αλλαγή των υφιστάμενων δομών έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των όλων των κρατών, ενώ σε ό,τι αφορά την οικονομία της Ευρώπης τόνισε πως είναι απαραίτητη η τόνωσή της με έναν τρόπο που θα πρέπει να βασίζεται στις εξαγωγές και στην καινοτομία.

Στην εκδήλωση της βρετανικής πρεσβείας συμμετείχαν με ομιλίες ακόμη οι: Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μιχάλης Μητρόπουλος, Ανώτερος Σύμβουλος Υποδομών και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος στο Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, Πάσχος Μανδραβέλης, δημοσιογράφος και σχολιαστής στην εφημερίδα «Καθημερινή», Κώστας Μητρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της PwC στην Ελλάδα, Ηλίας Σιακαντάρης, δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» και Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Από το σύνολο των πολύ ενδιαφέρουσων τοποθετήσεων, το γενικό συμπέρασμα παραμένει το εξής: «Better Together». Όπως φρόντισαν όλοι σχεδόν να τονίσουν, η ευρωπαική οικονομία και η βρετανική είναι αλληλένδετες και ο καλύτερος τρόπος ανάπτυξης είναι μέσω συνεργασίας και κοινών οικονομικών πολιτικών. Ενός αναπτυξιακού σχεδίου που θα παρακάμπτει «αγκυλώσεις» του παρελθόντος -νομοθεσία, έλλειψη κεφαλαίων, γραφειοκρατία- και θα εστιάζει στις επενδύσεις, τη βελτίωση της ψηφιακής οικονομίας, και την τόνωση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.