Κάντο όπως η Μαδέρα!

Κάντο όπως η Μαδέρα!
Old laurel forest, also Laurissilva forest, with stinkberry trees (Ocotea foetens), in fog at sunrise, Fanal, Madeira island, Portugal Photo: AFP
Το στοίχημα του νησιού να καταστεί το πρώτο Digital Nomad Village παγκοσμίως.

Να ανακτήσει το χαμένο έδαφος των απολεσθέντων τουριστικών εσόδων αξιοποιώντας προς όφελός της το φαινόμενο της τηλεργασίας επιχειρεί η Μαδέρα, η οποία φιλοδοξεί να μετατραπεί στο πρώτο νησί ψηφιακών νομάδων στον κόσμο.

Κοινώς οι κάτοικοι του πορτογαλικού νησιού, το οποίο από το 2013 έχει ανακηρυχθεί αρκετές φορές ως το πιο όμορφο νησί της Ευρώπης στα World Travel Awards, καλούν digital nomads από όλο τον κόσμο να έρθουν να μετοικήσουν στην περιοχή δίχως να χάσουν τη δουλειά τους αφού θα εργάζονται εξ αποστάσεως. Αντί για το φυσικό τους γραφείο σε μια βιομηχανική μεγαλούπολη, θα μπορούν να δουλεύουν με τον υπολογιστή τους από οποιοδήποτε σημείο του νησιού και να απολαμβάνουν τη θέα.

Υποδοχέας των digital nomads θα γίνει η περιοχή Ponta del Sol, το θερμότερο σημείο στο νησί. Αφορμή γι’ αυτόν τον μετασχηματισμό ταυτότητας στάθηκε το «χαστούκι» που έδωσε στον τουρισμό, τη βασική πηγή εσόδων του νησιού, η πανδημία. Ο εν λόγω κλάδος αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ της Μαδέρα ποσοστό διόλου αμελητέο για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας του νησιού.

Οι αρμόδιοι φορείς τουρισμού έχουν ήδη σηκώσει μανίκια και μέσα από την εκπόνηση της καμπάνιας «Madeira Digital Nomads» προσπαθούν  να τονώσουν τις τοπικές επιχειρήσεις αποκτώντας τουρίστες “μακράς διάρκειας”.

Όσοι έχουν μάθει να ζουν με μια βαλίτσα στο χέρι, καθώς και εκείνοι που κουράστηκαν από τον εγκλεισμό και τα διαδοχικά lockdowns και επιθυμούν να νιώσουν ελευθερία αλλάζοντας παράλληλα παραστάσεις, αρχής γενομένης από 1η Φεβρουαρίου έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν στη Μαδέρα με μέγιστο χρόνο παραμονής ένα εξάμηνο.

Η παροχή κινήτρων για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης είναι πολύ σημαντική γι’ αυτό και το νησί έχει φροντίσει να παρέχει στους digital nomads δωρεάν χώρο εργασίας, γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο, αποκλειστικές εκδηλώσεις, αλλά και την επαφή με έναν ντόπιο ο οποίος θα τους βοηθά να εγκλιματιστούν.

Μέλημα των τολμηρών “teleworkers” είναι η διασφάλιση της διαμονής τους, η οργάνωση του τρόπου μεταφοράς τους, η έκδοση visa – όσοι προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ θα χρειαστεί να λάβουν visa Σένγκεν 90 ημερών- και φυσικά η διεξαγωγή τεστ κορωνοϊού, είτε με την άφιξή τους, είτε 72 ώρες πριν το ταξίδι. Για να διευκολυνθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο η διαδικασία εξεύρεσης στέγης, το  πρόγραμμα προσφέρει βοήθεια όσον αφορά την εύρεση επιλογών διαμονής μακράς διαρκειας, όπως καταχωρήσεις στην Airbnb και ξενοδοχεία με εκπτωτικά προγράμματα για τέτοιου είδους διαμονή.

Τέλος, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ασφάλειας και της αυστηρής τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η τοπική διοίκηση του νησιού  προέβη στη δημιουργία διαδικασίας πιστοποίησης ειδικά για τον τουριστικό κλάδο, την «Madeira Safe to Discover», ενώ οι τοπικές εταιρίες αποκτούν και την ένδειξη «Clean & Safe» που δημιούργησε η VisitPortugal.

Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα που επιδεικνύει η Μαδέρα είναι αξιοσημείωτη. Εάν μια τέτοια πρωτοβουλία ευοδωθεί και φέρει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα στην περιοχή σκεφτείτε τι θα μπορούσε να γίνει στην περίπτωση των ελληνικών νησιών. Ενδεχομένως συμπράξεις μεταξύ νήσων ώστε ο digital nomad να μπορεί να σπάει το χρόνο που περνά σε διαφορετικά ελληνικά νησιά που βρίσκονται πολύ κοντά το ένα με το άλλο, να αποτελέσουν μια εναλλακτική πηγή εσόδων για περιοχές που προσελκύουν τουρισμό μόνο την καλοκαιρινή περίοδο.