Κάποια μέρα η Apple θα κατασκευάζει το νέο iPhone σας από κομμάτια της παλιάς σας συσκευής

Κάποια μέρα η Apple θα κατασκευάζει το νέο iPhone σας από κομμάτια της παλιάς σας συσκευής
Photo:
Ο παγκόσμιος κολοσσός θέλει να λύσει το εντεινόμενο πρόβλημα των ηλεκτρονικών συσκευών που απορρίπτονται, με τη βοήθεια της Daisy, ενός εξειδικευμένου ρομπότ ανακύκλωσης.

της Danielle Abril 

Σε ένα κτίριο κάπου σε ένα βιομηχανικό πάρκο του Όστιν, μια περιοχή τόσο μυστική που δεν εμφανίζεται καν στο Google Maps, βρίσκεται σε λειτουργία μία από τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές εφαρμογές της Apple.

Μέσα σε γυάλινους θαλάμους, αυτόματοι ρομποτικοί βραχίονες κινούνται αριστερά, δεξιά, πάνω και κάτω σε έναν ιμάντα μεταφοράς με ταχύτητα και ακρίβεια. Κάμποσοι τεχνικοί με μπλε στολές εργαστηρίου, γυαλιά ασφαλείας και γάντια επιβλέπουν, ενώ όλος αυτός ο μηχανολογικός εξοπλισμός παράγει έναν μονότονο, δυνατό θόρυβο.

Αυτό το σύνθετο σύστημα, με την επωνυμία Daisy, συνδυάζει την αυτοματοποίηση με μια ανθρώπινη πινελιά για να προσφέρει στην Apple το πολυπόθητο αποτέλεσμα: σωρούς από πλαστικό, μέταλλο και γυαλί από (κατά τα άλλα) άχρηστα iPhone.

«Δαπανούμε πολύ χρόνο στην ανάπτυξη του μηχανολογικού σκέλους, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι λειτουργούν σωστά οι συσκευές μας» λέει η Lisa Jackson, αντιπρόεδρος περιβάλλοντος και κοινωνικών πρωτοβουλιών της Apple. «Το σύστημα Daisy μάς προσφέρει έναν αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο αποσυναρμολόγησης των προϊόντων».

Το Daisy αντιπροσωπεύει όχι μόνο μια σημαντική εξέλιξη στις προσπάθειες ανακύκλωσης ηλεκτρονικών συσκευών – με τη ρομποτική αφαίρεση όλων των μερών μιας ηλεκτρονικής συσκευής – αλλά και ένα μέσο ελαχιστοποίησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η Apple είναι υπερήφανη για τα «πράσινα» διαπιστευτήριά της· ένα μεγάλο μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας της, για παράδειγμα, τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και τώρα η εταιρεία στρέφει την προσοχή της στο πρόβλημα των ηλεκτρονικών συσκευών που απορρίπτονται στο περιβάλλον.

Το 2017, η Apple ανακοίνωσε τον εξής στόχο: κάποια στιγμή να καταλήξει να κατασκευάζει όλα τα προϊόντα της από ανακυκλωμένα ή ανακυκλώσιμα υλικά. Η εταιρεία δεν είναι σε θέση να πει πότε θα συμβεί αυτό (σίγουρα δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα). Το κτίριο αυτό, όμως – το Εργαστήριο Ανάκτησης Υλικών, που άνοιξε τις πύλες του τον Απρίλιο – είναι ο χώρος όπου η εταιρεία εκπονεί την έρευνα εκείνη που θα της επιτρέψει να φτάσει πιο κοντά στην υλοποίηση αυτού του στόχου.

Η Apple δεν έχει προβεί σε δημόσια εκτίμηση του δικού της περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ως προς τα ηλεκτρονικά απορρίμματα που προέρχονται από προϊόντα της. Πέρυσι, μόνο, η εταιρεία πούλησε 217,7 εκατομμύρια iPhone.

Το ρομπότ, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία πέρυσι, μπορεί να αποσυναρμολογεί 15 διαφορετικά μοντέλα iPhone, με ρυθμό 200 συσκευών ανά ώρα.