Τι θα αλλάξει στην Αμερική με την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ

Τι θα αλλάξει στην Αμερική με την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ

Αρχίζει η «πρώτη ημέρα» της κυβέρνησης Τραμπ, σύμφωνα με τις υποσχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας.

της Μελίσα Τσαν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε πολλές υποσχέσεις, όσο αγωνιζόταν να γίνει ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου που θα αλλάξει ριζικά την πολιτική των ΗΠΑ.

Να τι έχει υποσχεθεί ο Τραμπ για την Αμερική:

«Θα έχουμε τείχος»

Ο Τραμπ έχει προτείνει τη δημιουργία ενός «αδιαπέραστου φυσικού τείχους» στα νότια σύνορα με δαπάνες του Μεξικού, από την πρώτη ημέρα της προεδρίας του, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο Τραμπ πρότεινε για πρώτη φορά την ιδέα τον Ιούλιο, όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.

«Θα ήθελα να οικοδομήσουμε ένα μεγάλο τείχος και κανείς δεν χτίζει τείχη καλύτερα από εμένα, πιστέψτε με, εγώ θα το κατασκευάσω με πολύ μικρό κόστος, θα οικοδομήσουμε ένα μεγάλο, μεγάλο τείχος στα νότια σύνορα μας. Και θα πληρώσει το Μεξικό για αυτό το τείχος», έλεγε εκείνη την εποχή. «Σημειώστε τα λόγια μου».

Διαβάστε επίσης: Ο Ντόναλντ Τραμπ 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών

Ωστόσο, στη συνέχεια ο ίδιος έκανε πιο αμφιλεγόμενες δηλώσεις, υποσχόμενος αντί τούτων «ακραίο έλεγχο» και αρνούμενος να ξεκαθαρίσει τα ακριβή σχέδιά του για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα.

«Μπορεί να απαγορευτεί προσωρινά η είσοδος μουσουλμάνων στη χώρα»

Ο Τραμπ έχει ζητήσει την προσωρινή απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων που εισέρχονται στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι οι μουσουλμάνοι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια.

Φάνηκε να υιοθετεί μια πιο ήπια ρητορική τον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια του δεύτερου προεδρικού ντιμπέιτ, λέγοντας ότι «η απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων είναι κάτι που έχει αποτελέσει αντικείμενο ακραίας λεπτομερούς εξέτασης».

Θα απελαύνονται οι μετανάστες χωρίς χαρτιά

Σε γενικές γραμμές το σχέδιο μετανάστευσης στην ιστοσελίδα του λέει ότι θα συλλαμβάνουν όποιον διασχίζει παράνομα τα σύνορα μέχρι την «απομάκρυνση από τη χώρα μας». Είπε, επίσης, ότι θα «απελαύνονται από την πρώτη μέρα οι αλλοδαποί που διαπράττουν εγκλήματα» με τη βοήθεια των τοπικών, πολιτειακών και ομοσπονδιακών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Ο Τραμπ έχει επίσης υποσχεθεί να τριπλασιάσει τον αριθμό των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ. Επί προεδρίας Τραμπ, οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι θα επιλέγουν μετανάστες «με βάση την πιθανότητα επιτυχίας τους στις ΗΠΑ και την ικανότητά τους να είναι οικονομικά αυτάρκεις».

Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ σπέρνει τον πανικό στη Silicon Valley

Σημεώνεται ότι η Χίλαρι Κλίντον και ο απερχόμενος Πρόεδρος Ομπάμα είχαν στηρίξει ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που θα έδιναν στους παράνομους μετανάστες τη δυνατότητα να αποκτήσουν υπηκοότητα.

H κατάργηση του Obamacare

Θα καταργήσει το Obamacare και θα καταργήσει μερικά από τα εκτελεστικά διατάγματα του Ομπάμα.
Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι αν εκλεγεί, θα συγκαλέσει αμέσως το Κογκρέσο για την κατάργηση του Obamacare. «Το Obamacare έχει οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές, λιγότερες επιλογές και χαμηλότερης ποιότητας», δήλωσε ο Τραμπ σε μια στάση της προεκλογικής του εκστρατείας στην Πενσυλβανία την περασμένη εβδομάδα.

«Η Χίλαρι Κλίντον θέλει να επεκτείνει το Obamacare και να το καταστήσει ακόμη πιο ακριβό». Ο Τραμπ πήγε ένα βήμα παραπέρα υποσχόμενος την «ακύρωση κάθε αντισυνταγματικής εκτελεστικής πράξης, μνημονίου και διαταγής του πρόεδρου Ομπάμα», στο σχέδιο δράσης των 100 ημερών.

Εμπόριο

Ο Τραμπ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην προταθείσα εμπορική συμφωνία για την περιοχή του Ειρηνικού και ζήτησε μεγάλες αλλαγές στη συμφωνία με το Μεξικό και τον Καναδά (Nafta). Οι πολιτικές αυτές φαίνεται ότι ενίσχυσαν την απήχησή του σε όλη τη ζώνη των μεσοδυτικών Πολιτειών, με τεράστιες συνέπειες στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει επίσης να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς 45% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, προκαλώντας φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο.

Εξωτερική Πολιτική

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι η συμφωνία του Ομπάμα με το Ιράν, η οποία αποσκοπεί στην αποτροπή απόκτησης πυρηνικών όπλων από την ισλαμική χώρα, θα ξηλωθεί ή τουλάχιστον θα αναδιαρθρωθεί.

Ενώ ο Ομπάμα ξεκίνησε την προεδρία του με το όραμα ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα, ο Τραμπ έχει πει ότι θα είναι ανοικτός στην ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Έχει επίσης αμφισβητήσει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ έναντι των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, που δεν πληρώνουν τη δική τους συνεισφορά, ενώ πρότεινε μία πολύ στενότερη σχέση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Φορολογική επανάσταση

Ο Τραμπ υποσχέθηκε τη μεγαλύτερη φορολογική επανάσταση στις ΗΠΑ από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν, δεσμευόμενος για μείωση όλων των φόρων. Δηλώνει ότι καμία αμερικανική επιχείρηση δεν θα πληρώνει φόρο για τα κέρδη της περισσότερο από 15% έναντι 35% που φθάνει σήμερα η φορολογία των εταιρικών κερδών.

Διαβάστε επίσης: Ιδού πώς μπορεί να μοιάζει το υπουργικό συμβούλιο του Ντόναλντ Τραμπ

Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από το 39,6%, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος θα μειώσει τον αριθμό των φορολογικών κλιμακίων.

Ανώτατο Δικαστήριο

Για πολλούς πολιτικούς ακτιβιστές στις ΗΠΑ αυτό μπορεί να είναι η μεγαλύτερη συνέπεια των εκλογών. Με το ανώτατο δικαστήριο της χώρας να είναι τώρα διχασμένο 4-4 μεταξύ των συντηρητικών και των πιο φιλελεύθερων δικαστών, οι υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον ήλπιζαν ότι η εκλογή ενός ένατου δικαστή από έναν Δημοκρατικό Πρόεδρο θα άλλαζε την ισορροπία, πιθανόν για μία γενιά.

Αντί τούτου, ο Τραμπ θα έχει πιθανόν την ευκαιρία να αντικαταστήσει ορισμένους από τους μεγαλύτερης ηλικίας φιλελεύθερους δικαστές.

Κλιματική Αλλαγή

Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη απάτη που επινοήθηκε από την Κίνα για να κάνει τους Αμερικανούς βιομήχανους μη ανταγωνιστικούς και δεσμεύθηκε να «ακυρώσει» τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η οποία βασίσθηκε στη συναίνεση του Ομπάμα με την Κίνα.

Ο Τραμπ λέει, επίσης, ότι θα σταματήσει όλες τις πληρωμές των ΗΠΑ για προγράμματα του ΟΗΕ σχετικά με την υπερθέρμανση της γης.

Διαβάστε επίσης: Aυτές είναι οι πιο χαρακτηριστικές ατάκες του Ντόναλντ Τραμπ

Μελάνια Τραμπ: Όσα δεν γνωρίζετε για την πρώτη κυρία των ΗΠΑ