Κάποτε διεκδικούσε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου της Ασίας. Τώρα προσπαθεί να σώσει την αυτοκρατορία ακινήτων του

Κάποτε διεκδικούσε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου της Ασίας. Τώρα προσπαθεί να σώσει την αυτοκρατορία ακινήτων του
A sign of the Evergrande Center is seen at the Evergrande Center building in Shanghai on October 9, 2021. (Photo by Hector RETAMAL / AFP) Photo: AFP

Τέσσερα χρόνια μετά τον ανταγωνισμό με τον Jack Ma για τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου της Ασίας, η περιουσία του προέδρου της Evergrande, Hui Κa Yan μειώνεται και η εκτεταμένη αυτοκρατορία ακινήτων του βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Είναι μια ασύλληπτη ανατροπή για έναν άνθρωπο που ξεκίνησε από τη φτώχεια στην αγροτική Κίνα για να δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων στον κόσμο. Σε προηγούμενες περιόδους προβλημάτων, ο Hui είχε τη δυνατότητα να βασιστεί στη βοήθεια των ισχυρών φίλων του και στην υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτή τη φορά, με 305 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρέη και πτώση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, ο Hui φαίνεται πιο μόνος από ποτέ.

«Δεν υπάρχει ενδιαφέρον να τον σώσουνε», δήλωσε ο Desmond Shum, του οποίου το βιβλίο “Red Roulette” για τις σχέσεις του με την πολιτική ελίτ της Κίνας περιγράφει πώς κάποτε πήγε για ψώνια με τον Hui για ένα σούπερ-γιοτ. «Στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα, δεν νομίζω ότι οποιαδήποτε πολιτική σχέση θα τον βοηθήσει».

Το τι συμβαίνει με τον Hui είναι άγνωστο, συμπεριλαμβανομένου του εάν θα διατηρήσει την κυριότητα της αυτοκρατορίας του. Ένας από τους συμμάχους του και συνάδελφός του, ο δισεκατομμυριούχος Zhang Jindong, έχασε τον έλεγχο του ομίλου του λιανικού εμπορίου Suning όταν έλαβε στήριξη από το κράτος τον Ιούλιο – εν μέρει επειδή βοήθησε τον Hui να βγει από μια δύσκολη θέση. Άλλοι επικεφαλής αποτυχημένων εταιρειών είχαν χειρότερη τύχη, από τη σύλληψη έως την εκτέλεση.

Η αυτοκρατορία του Hui μετατρέπεται σε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα των προσπαθειών του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να περιορίσει τις υπερβολές των ομίλων με υπέρογκο δανεισμό και να εκτονώσει τους κινδύνους στην αγορά κατοικίας της χώρας.

Η Evergrande και οι συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες δημιουργήθηκαν μέσω ενός επιθετικού συνδυασμού σύναψης δανείων σε δολάρια, πωλήσεων μετοχών, τραπεζικών δανείων και σκιώδους χρηματοδότησης – χρηματοδότησης που σχεδόν έχει στερέψει. Ο όμιλος αντιμετωπίζει τώρα κατ’ ελάχιστο μια αναδιάρθρωση χρέους, η οποία θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη της Κίνας.

Ακόμα και οι μακροχρόνιοι υποστηρικτές του μπορεί να χάνουν την υπομονή τους. Η Chinese Estates Holdings Ltd., που ελέγχεται από την οικογένεια του μεγιστάνα των ακινήτων και συνάδελφο του στο πόκερ, Joseph Lau, πουλάει μετοχές της Evergrande και είπε ότι θα μπορούσε να ξεφορτωθεί το σύνολο του μεριδίου της.

Η Evergrande δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις για κάποιο σχόλιο.

Πηγή: Fortune.com