Κάποτε ήταν η πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής – Τώρα έχει «παγωμένη» περιουσία 734 εκατ. δολαρίων

Κάποτε ήταν η πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής – Τώρα έχει «παγωμένη» περιουσία 734 εκατ. δολαρίων
Photo: AFP
Προκάλεσε απώλειες άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αγκόλα κατά τη διάρκεια της 38χρονης διακυβέρνησης του πατέρα της.

Η Ισαμπέλ ντος Σάντος, η κόρη του πρώην προέδρου της Αγκόλας, Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος, είδε την Τετάρτη περιουσιακά της στοιχεία, ύψους 580 εκατομμυρίων λιρών (734 εκατομμυρίων δολαρίων) να «παγώνουν» μετά από δικαστική απόφαση στο Λονδίνο για διαμάχη με την με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Unitel.

Η ντος Σάντος και η ολλανδική εταιρεία συμμετοχών της, Unitel International Holdings, μηνύθηκαν από την Unitel της Αγκόλας για αθέτηση δανείων αξίας περίπου 325 εκατ. ευρώ και 44 εκατ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση των συμμετοχών της UIH σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Οι δύο εταιρείες δεν έχουν άμεσους εταιρικούς δεσμούς παρά τις παρόμοιες ονομασίες, μετέδωσε το Bloomberg.

Δικαστής του Λονδίνου έκρινε την Τετάρτη ότι η Unitel κέρδισε την αίτηση για την επιβολή της εντολής δέσμευσης και επικαλέστηκε τις περιουσίες της ντος Σάντος στο Λονδίνο, το Ντουμπάι και το Μονακό, συνολικής αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Unitel είχε υποστηρίξει ότι οι όροι των δανείων ήταν «μη εμπορικοί» με αδικαιολόγητα χαμηλά επιτόκια και ότι τα επιδίωξε η ντος Σάντος για προσωπικό της όφελος. Η ίδια ήταν διευθύντρια της Unitel μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 και ο δικαστής δήλωσε ότι η Unitel ελέγχεται ουσιαστικά από το κράτος της Αγκόλας.

Η ντος Σάντος, η οποία κάποτε ήταν η πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής, έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για διαφθορά, αφού κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε απώλειες άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο αφρικανικό έθνος κατά τη διάρκεια της 38χρονης διακυβέρνησης του πατέρα της. Τα περιουσιακά της στοιχεία στην Αγκόλα και στην Πορτογαλία έχουν δεσμευτεί και η Ιντερπόλ έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον της. Η ίδια αρνείται σταθερά κάθε αδίκημα.

Οι δικηγόροι της ντος Σάντος υποστήριξαν ότι η αγωγή ήταν μια πολιτική εκστρατεία εναντίον της που ασκήθηκε κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της Αγκόλας. Είπαν ότι η υπόθεση πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα της πολιτικής διαμάχης.

Οι δικηγόροι της dos Santos και της Unitel δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: