Η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας επηρεάζει και την Ελλάδα – Ετοιμότητα της κυβέρνησης για διεθνή δράση

Η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας επηρεάζει και την Ελλάδα – Ετοιμότητα της κυβέρνησης για διεθνή δράση
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διεθνή πρωτοβουλία για τη θαλάσσια ασφάλεια, αναφέρει η κυβέρνηση.

Η κρίση που των τελευταίων ημερών στην παγκόσμια ναυτιλία, με την αποφυγή δρομολογίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν λόγω των επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης, επηρεάζει και τις ελληνικές εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας εξέδωσε το Σάββατο σχετική συμβουλή, καθώς οι πρόσφατες επιθέσεις της προσκείμενης στο Ιράν μαχητικής οργάνωσης Χούτι εναντίον πλοίων ανάγκασαν κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες να αλλάξουν διαδρομή μέσω του ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας για να αποφύγουν τη διώρυγα του Σουέζ, τη συντομότερη ναυτιλιακή οδό μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν περίπου το 20% των εμπορικών πλοίων παγκοσμίως από άποψη μεταφορικής ικανότητας.

Σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters, τα πλοία θα πρέπει επίσης να διεξάγουν ασκήσεις πυρόσβεσης για τακτικό έλεγχο του εξοπλισμού ασφαλείας τους πριν φτάσουν στις ακτές της Υεμένης, ενώ συνιστάται να πλέουν τη νύχτα μέσω της νότιας Ερυθράς Θάλασσας και του στενού Μπαμπ ελ Μαντέμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, λένε ότι οι ναυτικές επιθέσεις αποτελούν απάντηση στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς και έχουν δηλώσει ότι θα συνεχιστούν έως ότου το Ισραήλ σταματήσει την επίθεση.

Οι επιθέσεις έχουν αρχίσει να επιβαρύνουν το παγκόσμιο εμπόριο και ώθησαν τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν πολυεθνική επιχείρηση για τη διασφάλιση του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ και είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διεθνή πρωτοβουλία για τη θαλάσσια ασφάλεια, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι την Τετάρτη, επικαλούμενοι τον Έλληνα υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com