Καράβια χωρίς καπετάνιους!

Καράβια χωρίς καπετάνιους!

Είναι τα ρομποτικά σκάφη της Rolls-Royce το μέλλον του ναυτικού επαγγέλματος;

Οι καπετάνιοι των πλοίων του μέλλοντος δε θα είναι οι θαλασσοπόροι με το χέρι τους στο τιμόνι και τον ωκεανό στα πόδια τους.

Δε θα βρίσκονται καν επί του σκάφους, αν η επαναστατική νέα τεχνολογία λάβει το πράσινο φως.

Καθώς η Google παρουσιάζει το αυτοκίνητο χωρίς οδηγό και η Amazon δοκιμάζει drones για την παράδοση των αγαθών στην πόρτα μας, θα μπορούσε η πλοήγηση στην ανοικτή θάλασσα να είναι το επόμενο σύνορο για τις ρομποτικές μεταφορές;

Φορτηγά πλοία δίχως πλήρωμα, που λειτουργούν με τηλεχειριστήριο, θα μπορούσαν να πλέουν στον πλανήτη μας μέσα στην επόμενη δεκαετία, λέει η τεχνική εταιρεία ειδών πολυτελείας Rolls-Royce.

 

«Ο χρόνος είναι ώριμος για μια θεμελιώδη αλλαγή στον τομέα της ναυτιλίας,» επέμεινε ο αντιπρόεδρος καινοτομίας, σχεδιασμού και τεχνολογίας, Όσκαρ Λάβεντερ, στα αποκαλυπτήρια των νέων σχεδίων για τα ρομποτικά πλοία.

«Η τεχνολογία των καμερών μπορεί να είναι πολύ ανώτερη από το ανθρώπινο μάτι όταν είναι σκοτεινά, έχει ομίχλη, ή βρέχει,» είπε, μιλώντας από το γραφείο του στη Νορβηγία.

Αλλά δεν συμφωνούν όλοι με την άποψη αυτή.

«Υπάρχει το επιχείρημα ότι όταν χρησιμοποιούμε πολλή τεχνολογία, υπάρχει μια τάση για τους ανθρώπους και τους ναυτικούς να κοιτούν τις οθόνες τους και όχι έξω από το παράθυρό τους,» είπε ο Σάιμον Μπένετ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου στο Λονδίνο.

«Έτσι, τα συστήματα σας μπορεί να σας ενημερώσουν ότι υπάρχει ένα παγόβουνο μερικά μίλια μακριά. Αλλά στην πραγματικότητα, αν κοιτάζατε έξω από το παράθυρο, θα συνειδητοποιούσατε ότι είστε έτοιμοι να συγκρουστείτε.»

Θα άρεσε στους ναύτες αυτή η νέα εργασία; Ο Μπένετ είναι επιφυλακτικός.

«Τα συνδικάτα θα έχουν κάτι να πουν για την απο-επάνδρωση των πλοίων,» είπε. «Η τεχνολογία έχει το ρόλο της ενισχύοντας την ικανότητα των ναυτικών, αλλά υπάρχει ανάγκη για μια ισορροπία.

«Πολλοί άνθρωποι σήμερα εξαρτώνται από τα συστήματα GPS στο αυτοκίνητό τους – αλλά τί συμβαίνει όταν τα συστήματα δεν λειτουργούν; Είναι σημαντικό λοιπόν για τους ναυτικούς να γνωρίζουν να προσανατολίζονται με βάση τον ουρανό, να χρησιμοποιούν τον εξάντα τους ή να κοιτούν το φεγγάρι για να υπολογίσουν που βρίσκονται.»

 

Στις μέρες μας, οι καπετάνιοι είναι πιο πιθανό να έχουν το κεφάλι τους χωμένο στα χαρτιά, παρά να ατενίζουν τα αστέρια, λέει ο Λάβεντερ.

«Αν δείτε τους καπετάνιους σήμερα, είναι άριστα εκπαιδευμένοι, και είναι ήδη εκπαιδευμένοι για το πώς να χειριστούν το πλοίο σε δύσκολες καταστάσεις, για τους ελιγμούς σε λιμάνια, και ούτω καθεξής. Αλλά τί πραγματικά κάνουν; Αφιερώνουν ίσως λιγότερο από το 5% του χρόνου τους για την πλοήγηση του πλοίου.

«Ο περισσότερος χρόνος σήμερα δαπανάται για γραφειοκρατική εργασία.»

Και αν αυτό το υψηλής τεχνολογίας σύστημα υπολογιστών χάσει την επαφή με το κέντρο ελέγχου στην ξηρά;

«Θα πρέπει να προγραμματιστεί για να πάει αυτόματα σε ασφαλή λειτουργία,» εξήγησε ο Λάβεντερ. «Το πλοίο θα εξακολουθεί να επιπλέει, είναι ακόμα εκεί.»

Η Rolls-Royce μπορεί να πρότεινε την ιδέα τον ρομποτικών πλοίων. Αν η ιδέα αυτή θα επιπλεύσει ή θα βουλιάξει είναι ένα άλλο θέμα.

Διαβάστε ακόμη:

Πήγαινε με όπου θέλεις… ΙΧ!

Αυτόνομα αυτοκίνητα στη Βρετανία το 2015

Το FBI ανησυχεί για τα αυτοοδηγούμενα οχήματα